Se lucrează la un soi nou de roșie românească

cd634b32-fdd0-4731-8241-c31908f4ec94

Rosiile romanesti sunt reinventate de specialistii in legumicultura. Semintele sunt  culese din zona Moldovei, iar proiectul are la baza un studiu de aproape un deceniu. Astfel,  tomatele cu gust ca „din gradina bunicii„ vor ajunge in scurt timp pe tarabele din piete. Insa inainte de comercializare noul soi trebuie omologat.

Iti este dor sa mananci  rosii zemoase cu gust ca din gradina bunicilor? Ei bine, specialistii  in legumicultura din Iasi lucreaza de zor la crearea unui nou soi de rosii romanesti, cu seminte culese din zonele Moldovei.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad„ Iasi se studiaza in detaliu de aproape 10ani  culturile  de tomate pentru ca in scrut timp sa se omologheze un nou soi de rosii. Datorita cererii mari si pentru ca rosiile comerciale nu ofera savoarea pe care o au tomatele romanesti s-a purces la studiu.

Aceste familii de rosii, sunt  diferite de soiurile de tomate din comert. Diferentele se pot vedea cu ochiul liber, dar si prin pipaire. Totodata acestea castiga teren in fata celorlate la capitolul gust.

In primul rand culoarea care este caracteristica, Si in acelasi timp o sa fac si o sectiune prin fructul respectiv. Vedeti ce zemoase sunt, asa ne dam seama ca avem un continut de umiditate mai ridicat. Comparativ cu un hibrid, care se simte foarte usor si la auz ca fructul trosneste. Vedeti caracteristici de caracteristici si de culoare intre cele doua populatii de plante

Adunate din mai multe comune ale Iasului, sunt plantate si atent studiate pentru ca in  momentul in care se stabilizeaza,acestea vor primi o denumire, iar soiul este inregistrat in catalogul oficial de soiuri si hibrizi.

Teodor Stan – Profesor legumicultura USAMV Iasi:

Deocamdata le-am numit generic, Iasi 1 si Iasi 2. Sunt prelevate, Iasi 2 din zona Tabara , comuna Bivolari, iar pentru Iasi 1 este prelevata samanta din comuna Voinesti. 

Cercetatorii ieseni spera sa-i convinga pe romani ca soiul creat de ei este mai bun decat cele existente pe piata . Marele avantaj este gustul „ca pe vremea bunicii”. Dezavantajele sunt productivitatea mai mica si sensibilitatea in fata bolilor. Spre exemplu, la un soi romanesc productia poate ajunge la 80 de tone, in timp ce la un soi „comercial„ productia poate fi si de cel putin doua ori mai mare.

conf. univ. dr. Teodor Stan – legumicultura USAMV Iasi

Daca ar fi sa comparam populatiile  cu  hibrizii actuali, nu se ridica la aceleasi performante de productie, pastrare, si nu se ridica la alte caractere sau avantaje pe care le au hibrizii acestia de tomate. In OUT 

Acest soi romanesc de rosii  va primi o denumire si apoi va putea fi omologat in cel mult 3 ani. De asemenea pentru a fi cerificat, soiul trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, acesta este si  motivul pentru ca studiul dureaza de atatia ani.

Prof. univ. dr. Vasile Stoleru – prorector USAMV Iasi:

Trebuie sa fie distinct, sa nu fie asemanator cu celalalt.  Daca mergem si in partea genetica, putem face inclusiv determinarea  PCR a ADN-ului de la cultivarul respectiv sa nu mai poata fi identic cu alte populatii. De asemenea, trebuie sa fie omogen, adica fructele, planta, frunzele, numarul de fructe pe care le  leaga intr-o eflorescenta trebuie sa aiba uniformitate. Si o a treia caracteristica, foarte importanta, in momentul in care se amelioreaza, sa fie si stabil.

Soiurile sunt obtinute prin polenizare libera fara a fi nevoie sa se apeleze la hibridare. Pana in prezent, in sere s-a lucrat doar cu 10 populatii de plante, dar in anii ce urmeaza numarul se va reduce pana la o singura populatie, care va fi denumita si ulterior omologata.