Se lucrează la foc continuu pentru comenzile de Crăciun

cos cadou

foto: iStock

Un nou trend a aparut în Iași, cel al pachetelor cu bunătăți locale oferite de sărbatori angajaților sau rudelor. Patiseriile au început deja să facă listele cu clienții care cumpără cozonac, vin, nuci sau afumatură pentru Crăciun. Au început să apară comenzi și din străinătate, de la românii care vor să simtă de sarbatori gustul bucatelor tradiționale.

In băcăniile și patiseriile din Iași se lucreaza la foc continuu în această lună, iar comenzile vin pe bandă rulantă.

Emilian Popa, patronul unei patiserii din centrul Iașului se așteaptă și anul acesta să primească la fel de multe comenzi ca anul trecut.

„Am dat startul comezilor de Crăciun de săptămâna trecută, urmând ca înainte cu o săptămâna jumătate înainte de Crăciun să le închidem pentru a putea îndeplini toate comenzile pe care le-am primit până atunci. De obicei, primim comenzi de la firme pentru a le da angajaților, cât și de la persoane care doresc să ofere ceva bun celor dragi, spune Emilian Popa.

Acest trend de a oferi angajaților coșuri cu bunătăți de Crăciun a apărut în Iași înainte de pandemie și s-a dezvoltat mai tare în ultimii doi ani.

Bugetul alocat fiecărui coș cu produse locale, oferite de Crăciun este cuprins între 150 și 500 lei. Opțiunile sunt variate de la cozonac, nuci, vin și până la pastramă de porc și cârnați tradiționali.

„Suntem obișnuiți de anul trecut, doar că anul acesta în plus avem sărmăluțele și comenzile sunt extrem de mari, deja au început. Până acum avem doua companii, una care a comandat deja 300 de cozonaci și încă o companie care a comdandat 450 de cozonaci, zice Carmen Popa, angajată a băcăniei.

Comenzile sunt preluate până pe 20 decembrie, iar livrările se fac chiar și în Ajunul Crăciunului.