Se încheie una dintre cele mai urâte campanii electorale. Rezumat al scandalurilor și controverselor în care au fost implicați principalii competitori

Maine, romanii sunt chemati la urnele de vot sa-si aleaga presedintele. A fost una dintre cele mai urate campanii electorale, plina de acuzatii la adresa fiecarui candidat. Din toata aceasta “paruiala” generala, romanii nu au inteles mai nimic, tinand cont de numarul mare de nehotarati.

Campania a inceput cu un soc, dupa ce, Curtea Constitutionala a respins candidatura Dianei Sosoaca. Decizia CCR a fost contestata chiar si de adversarii politici ai acesteia. Marcel Ciolacu a fost luat in colimator de contracandidati fiind convinsi ca a vrut sa-i ofere un avantaj lui George Simion, pentru a intra in turul 2.

Dar acesta nu a fost singurul scandal din aceasta campanie electorala. Sa trecem in revista principalele teme ale campaniei:

Marcel Ciolacu a fost tinta predilecta a adversarilor. Cu un avans bun in sondaje fata de restul candidatilor, presedintele PSD a fost acuzat initial ca face un blat cu AUR pentru eliminarea liberalilor de la viitoarea guvernare. Premierul a negat mereu aceasta perspectiva mentionand in dese randuri ca-si doreste un viitor executiv tot cu PNL. Ciolacu a spus deseori ca este de acord sa faca echipa cu Ilie Bolojan, numele vehiculat de liberali pentru functia de premier. In luna octombrie, a aparut reportajul Recorder despre teapa imobiliara “Nordis”, compania sotului deputatului PSD, Laura Vicol. La scurt timp, aceasta a demisionat din PSD si din functia presedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor. La randul sau, Marcel Ciolacu a fost acuzat de adversarii sai ca a beneficiat, impreuna cu alti lideri din partid, de mai multe zboruri private in Franta si Spania, platite de Nordis, in 2022. Ciolacu a negat precizand ca “Eu cu fiul meu am vrut și noi să avem o aroganță” si ca a platit biletele de zbor desi nu a prezentat nici o dovada.

Mircea Geoana a fost initial creditat cu sansa a doua la aceste alegeri. In campanie s-a bazat mereu pe alura obtinuta ca fost secretar general adjunct al NATO. Doar ca, in urma cu trei saptamani, Elena Lasconi, l-a acuzat pe Mircea Geoană că s-a întâlnit cu Tal Hanan, persoana care ar fi manipulat alegerile din peste 30 de tari, postand si imagini cu acesta in fata sediului Institutului Aspen din Bucuresti, la care Mircea Geoană este presedinte fondator. Geoana a negat precizand ca nu-l cunoaste pe Hanan. Ieri, Marcel Ciolacu, l-a atacat pe Mircea Geoană, spunand ca a mers in mai multe calatorii de lux, cu banii furați de cumnatul său, Ionuț Mircea Costea. Jurnaliștii de la Public Record au dezvaluit ca nevasta, copiii, părinții, soacra și soția lui Mircea Geoană au beneficiat de călătorii și cazări în orașe ca Paris, Geneva, Monte Carlo, Roma, Istanbul, New York, Nisa, Atena, Barcelona, Bolzano, Bodrum, Salzburg, Mamaia, Poiana Brașov și alte destinații din țară din banii obținuți drept șpagă de către cumnatul lui Geoana. 

George Simion este momentan favorit sa acceada in turul secund al alegerilor prezidentiale, insa nici el nu a fost ocolit de scandaluri. Acuzat ca face blat cu PSD, Simion a negat permanent ca va face o alianta cu social democratii. George Simion a fost atacat de adversarii politici pe seama interdictiei de a intra in Republica Moldova și în Ucraina. Recent, șeful Comisiei parlamentare SRI, liberalul Ion Chirteș, l-a acuzat ca spionează pentru Rusia, dar premierul Marcel Ciolacu l-a ajutat să demonstreze că nu e adevărat, cerand de la omologii lui din Republica Moldova și Ucraina date in aceasta privinta. De la Kiev răspunsul a arătat ca interdicția împotriva liderului AUR are legătură cu „promovarea ideologiei unioniste care neagă legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei” și cu faptul că „răspândește narațiuni despre presupuse încălcări ale drepturilor minorității românești” din Ucraina. Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova declarase inca de la reînnoirea interdicției, în februarie 2024, că liderul AUR „a fost declarat indezirabil în legătură cu implicarea in treburile interne ale Republicii Moldova”.

Elena Lasconi creditata cu sanse reale de a-l concura serios pe Simion pentru turul 2 al alegerilor prezidentiale are un parcurs mai puțin controversat prin comparație cu adversarii săi. Elena Lasconi a intrat brusc în atenția opiniei publice in noiembrie 2023 cand, la o emisiune TV, a declarat ca a votat „DA” la referendumul pentru familie, care propunea introducerea în Constituție a definiției familiei ca fiind „casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”. O afirmație care venea pe contrasens cu valorile și poziția Uniunii Salvați România (USR), care a boicotat referendumul și care susține parteneriatul civil. Recent, Elena Lasconi a declarat că nu ar mai vota „Da” la un referendum pe o astfel de temă și că în USR este loc pentru toată lumea. „Eu chiar cred despre mine că sunt destupată la cap. În USR e loc pentru toată lumea. Atât pentru creștini, cât și pentru atei, atât pentru cei care sunt LGBTQ sau non LGBTQ, atât pentru gay, cât și pentru hetero”, a spus Lasconi. În dezbaterea candidaților organizată de Universitatea „Babeș Bolyai” a spus că este de acord cu parteneriatul civil.

Nicolae Ciuca se lupta sa intre în turul al doilea al prezidențialelor, insa si de persoana lui se leaga mai multe controverse. Una dintre problemele care afectează credibilitatea liderului PNL este ca a ramas la guvernare alaturi de PSD in timp ce duce o campanie agresiva impotriva lui Marcel Ciolacu. Adversarii sai, in primul rand Marcel Ciolacu, au repus pe tapet problema exorbitantei sume cheltuite din banii publici de PNL pentru promovarea unei carti. De altfel, procurorii DNA au demarat o investigație penală in rem legată de utilizarea a două milioane de euro din fonduri publice de către PNL pentru 400 de panouri publicitare care au promovat cartea președintelui liberal Nicolae Ciucă, „În slujba țării”.

Calin Georgescu poate fi marea surpriza a acestor alegeri prin scorul despre care se preconizeaza ca-l va obtine. Fost membru AUR, acesta va smulge din voturile lui George Simion. BEC a decis recent ca acesta sa stearga toate materialele de promovare online. Calin Georgescu a prins in randul persoanelor dezamagite de natura candidatilor la aceste alegeri prezidentiale, cu trecuturi tenebroase si slab pregatiti. Călin Georgescu a starnit reactii puternice in randul unui public suveranist, prin pozițiile sale fata de geopolitica internaționala si istoria României. Una dintre cele mai controversate teme a fost relația sa cu Rusia, în contextul conflictului din Ucraina. Georgescu a susținut ca situația din Ucraina ar fi fost manipulată de interesele industriei militare din Statele Unite, iar NATO și Uniunea Europeană nu ar fi reprezentat în mod corespunzător interesele României. Declarațiile sale proruse au atras critici din partea celor care consideră că România ar trebui să rămână ferm ancorată în structuri internaționale precum NATO si UE.

Cristian Diaconescu, Kelemen Hunor, Cristian Terhes si Alexandra Pacuraru vor smulge si ei voturile din randul nemultumitilor doar ca, nu atat de mult incat sa conteze.

De remarcat ca, in aceasta campanie, s-au ocolit principalele subiecte pe care ii preocupa cu adevarat pe romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *