Se incheie sezonul de impadurire in judetul Iasi

Primavara este momentul in care sunt facute de plantari de copaci. Sub coordonarea Directiei Silvice Iasi suprafete mari de teren au fost plantate cu diferite tipuri de copaci si arbori. Actiunea se realizeaza anual si are ca scop regenerarea padurilor si producerea de oxigen.
O padure tanara produce mult mai mult oxigen motiv pentru care in fiecare an sunt plantati noi arbori in judetul Iasi. Chiar daca acestie sunt plantati in zone de campie, anumite portiuni pot fi impadurite.
Se incheie sezonul de impadurire in judetul Iasi
Gabriel Doncean, Director Directia Silvica Iasi
„Cred ca in sfarsitul acestei saptamani incheiem toata activitatea de plantare.
Au fost plantate pe suprafata intregului judet, in cele 8 ocoale am avut santiere. In total avem plantate o suprafata de 193 de hectare folosind 450.000 de puieti. O parte din puieti i-am produs in pepinierele noastre le-am folosit sub forma de sponsorizare catre persoane fizice, UAT-uri dar sa stiti ca nu a fost o cantitate atat de mare, pana in 10.000 de puieti”.
Persoanele care isi concesioneaza terenul pentru o perioada mai mare de timp pentru a fi plantati copaci pot primi bani de la stat.
Gabriel Doncean, Director Directia Silvica Iasi
„Din toamna anului 2023 sunt niste ghiduri pe site-ul Mediului. Ei sunt coordonati de catre colegii nostri de la Garda Forestiera. Judetul Iasi face parte din Garda Forestiera Suceava.Ghidul prevede toti pasii pe care trebuie sa ii urmeze proprietarul in asa fel incat sa poata sa ajunga sa isi impadureasca aceste suprafete. Sunt eligibile suprafete incepand de la jumatate de hectar si banii care sunt alocati pentru a se face aceste impaduriri variza intre 15.000-20.000 euro pe hectar. De asemenea, timp de 20 de ani se plateste de catre stat o subventie de 453 de euro pe an si pe hectar stocare de carbon”.
Plantarea de copaci si crearea de spatii verzi pot duce la efectele negative ale poluarii, tocmai de aceea regenerarea padurilor este vitala pentru sanatatea populatiei.