Se incheie maratonul de vaccinare de la Spitalul Militar Iasi

Vaccinare

Astazi a fost ultima de zi a maratonului de vaccinare de la Spitalul Militar din Iasi. 1500 de persoane au fost vaccinate in cele 7 zile ale maratonului, cu doze de la Pfizer. Cetatenii au putut veni la unitatea medicala fara programare, doar cu buletinul.

Timp de 7 zile persoanele au venit si pe timp de noapte la unitatea medicala pentru a se vaccina. Tot in aceste zile, 600 de persoane au fost vaccinate si cu ajutorul echipelor mobile.

Col. Aurelian Moraru, medic comandant al Spitalului Militar Iași

„Suntem în ultima a maratonului vaccinării la Spitalul Militar din Iași. Un bilanț de sfârșit de etapă pentru că și astăzi vaccinăm până la ora 24 și practic până la utlima persoana care se prezintă în cursul nopții la spitalul militar. Am vaccinat peste 1500 de persoane. Concomitent în aceeași perioadă de timp am avut aproximativ 600 de persoane care s-au vaccinat cu echipele de vaccinare mobile organizate în zone din județele Iași și Botoșani. Urmează o perioadă în care vom acționa în cadrul echipelor de vaccinare mobile, precum și conform anunțului făcut astăzi de către președintele CNCAV, de a vaccina persoanele care sunt internate în cadrul spitalului nostru.

Cadrele medicale care s-au ocupat de vaccinare au administrat doze de vaccin pentru mai mult de 288 de persoane, zilnic. Au venit la imunizare si noaptea destui oameni care nu erau programati. Peste 21 de zile acestia vor face rapelul maratonului vaccinării, tot sub același principiu.

Matei Mioara, coordonator centru vaccinare Spitalul Militar

„Pe parcursul zilei, noi avem deja niște programări. Numărul maxim de persoane care pot fi vaccinate pe fluxurile noastre este 288. Scăzând din 288 programările pe care deja le avem, care câteodată sunt la limita de sus, totuși noi am dat bonurile de ordine așa cum am primit instrucțiuni pe ceea ce am văzut acum câteva zile. Pe perioada nopții între 8 seara și 8 dimineața cine se prezintă la poartă este vaccinat, însă pe perioada zilei cine se prezintă la poartă primește un bon de ordine în funcție de ce avem noi disponibil în fiecare zi pe lângă programări.

Cei care se vor prezenta la poartă de mâine, pe același principiu conform instrucțiunilor, vor primi și ei bonuri de ordine pentru zilele următoare, în măsura în care sunt cam pline zilele următoare, mai ales că urmează rapeluri.”

13.000 de doze de vaccin Pfizer au fost adiminstrate până astăzi. Mai puțin de 10 persoane au avut reacții adverse. 

Matei Mioara, coordonator centru vaccinare Spitalul Militar

„Am vaccinat, cred 27-28 de persoane cu șocuri anafilactice în antecedente, nu au avut absolut nimic. În general nu avem reacții la persoanele alergice. Cred că o singura persoană o dată a început să facă o erupție, i-am dat un antihistaminic și s-a rezolvat, însă fac reacții de lipotimie, hipoglicemie, persoanele care vin nemâncate, obosite, cu cafea și emoționate mai mult sau mai puțin.

Cred că din toate aceste 13.000 de doze administrate, undeva la 4-5 persoane au avut să zicem o reacție care a necesitat administrare de hemisuccinat și persoane pe care noi le dirijăm și le conducem la compartimentul de primiri urgențe.”

Medicii recomandă persoanelor care au reacții adverse anumite soluții. Pentru reacții locale, cadrele medicale recomandă administrarea unei pungi cu gheață la locul vaccinării, iar pentru cefalee, dureri de cap, un paracetamol. Reacțiile adverse apar frecvent la persoanele care au avut deja forme severe de Covid.