Se dorește eliminarea erbicidelor pentru îngrijirea culturilor

pesticide-777x437

Universitatea de Științele Vieții (USV) din Iași încearcă noi metode de stârpire a buruienilor din culturile viticole. Fără erbicide care să afecteze strugurele, noul utilaj care se află în probe, curată rândurile de vie din Ferma Adamache într-un mod bio. 

Secretul noului utilaj este apa care este pulverizată cu putere în partea de jos a viei, unde îndepărtează eficient buruienile crescute după ploaie. 

Aparatura de nouă generație se deosebește de celelalte metode de îndepărtare a plantelor nefolositoare, prin modul bio de acționare care nu afectează cultura de struguri. 

Prof. Dr. Gerard Jităreanu, Rector: „Facem încercări cu un utilaj specific tehnologiilor de producție bio de viță-de-vie și pomi fructiferi. Echipamentul cu care lucrăm acum și pe care îl încercăm pentru prima oară în cadrul universității noastre asigură combaterea buruienilor pe rândurile de viță-de-vie cu o presiune de 1000 de bari, apa care este pulverizată cu presiune și sunt distruse toate buruienile, semințele acestora și în felul acesta asigurăm întreținerea plantației fără a utiliza pesticide sau erbicide”. 

O prima demonstrație a fost făcută astăzi, iar reprezentanții universității se arată încântați de noua mașinărie conectata la un tractor. 

Prof. Dr. Gerard Jităreanu, Rector:„Este o prima încercare. Deja avem discuții pentru a folosi noi acest echipament în cadrul unor experiențe sistematice, repetate, la specii diferite: viță-de-vie, pomi fructiferi. Vom vedea modul în care se adaptează. Primele impresii sunt foarte favorabile”.

De asemenea, au fost testate și utilajele pentru tocarea resturilor vegetale pe rânduri și pentru stropit pe vegetație.