Se culeg roadele la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară

Toamna se culeg roadele și se numara bobocii. Asa spunea o vorba din batrani. Insa la Iasi, in aceasta perioada se culeg doar roadele. La Colegiul Agricol și de Industrie Alimentara „Vasile Adamachi” elevii au intrat deja pe camp unde aduna catina si strugurii. Inca de la primele ore ale diminetii ei se echipeaza in halate, iar inarmati cu galeti merg si strang roadele muncite peste an. Nu se plictisesc, ba din contra se arata incantati de muncile agricole.

Cosmin este elev in clasa a XII-a la Colegiul Agricol si de Industrie Alimentara „Vasile Adamachi” din Iasi. In cei 4 ani de liceu a participat la toate activitatile agricole precum curatatul viei, sapatul, culesul strugurilor sau culescu catinei. Acum se mandreste si cu rezultate remarcabile obtinute la olimpiadele nationale la care a participat, iar pe viitor isi doreste un loc la Universitatea de Stiintele Vietii tot pe domeniul Agriculturii pentru a continua afacerea familiei.

Cosmin Ștefură – elev

„Am ales acest liceu pentru ca fratele meu a terminat aici si vreau sa continui pe viitor afacerea parintilor avand ca suprafata de teren una foarte mare si vreau sa continui cu ferma, adica vreau sa continui foarte mult in agricultura pentru ca este o afacere de viitor si se poate trai foarte bine din acest lucru.

In timpul liceului, in clasa a XI-a am participat la olimpiada de agricultura, obtinand locul 1 la judeteana, iar pe faza nationala obtinand mentiunea a doua.”

Maria este eleva in clasa a X-a si se declara indragostita de activitatile pe care le desfasoara la liceu. Astazi am gasit-o alaturi de colegii ei curatand catina.

Maria Gafiță – elevă

„Este cea mai benefica planta, are foarte mult calciu si vitamina D.

R: Cat de greu se culege?

E: Manual este foarte greu, deoarece are spini si te înțepi și este cam dificil.

R: Tu esti si consumatoare de cătină?

E: Da, consum pentru a-mi crește imunitatea.”

Dupa ce sunt culese, fructele si legumele cultivate la Colegiul Agricol ajung pe mesele consumatorilor sau chiar in marile lanturi de restaurante și hoteluri.

Beatrice Carmen Zelinschi – director Colegiul Agricol si de Industrie Alimentara „Vasile Adamachi”

„Daca vorbim de toate produsele pe care le avem in ferma si care sunt culese de catre copii, toate acestea ajung intr-o forma sau alta sa fie valorificate pentru a obtine venituri proprii. Daca ne referim strict la struguri, acestia sunt dati contracost, anul acesta ca urmare a unui parteneriat cu USV, le predăm acolo. Parte dintre ei au fost dati catre consum la cantina ca si desert.”

Elevii Colegiului Agricol au fost si in strainatate cu proiecte Erasmus, acolo unde au uimit fermierii straini. Copiii au stat timp de trei saptamani la Viena acolo unde au participat la diverse activitati in ferma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *