Se caută soluții. Aerul e irespirabil!

foto_poluare

Ministerul Apărării Naționale împreună cu Ministerul Mediului, prin Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă“, vor încheia săptămâna viitoare un protocol, pentru folosirea unui nou instrument de măsurare a emisiilor, în vederea monitorizării calității aerului.

Instrumentul va putea fi folosit în diverse acțiuni pe care ministerul le are prin Agenția Națională de Protecția Mediului, dar în același timp, în momentul în care suntem în situații de urgență. Intre timp, Iaşiul ramane al doilea cel mai poluat oraş din România după Bucureşti, motiv pentru care ţara noastră se află în procedura de infrigement faţă de Uniunea Europeană.

Aproximativ şapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza aerului poluat iar datele indică faptul că 9 din 10 persoane respiră aer care conţine un nivel ridicat de poluanţi.

Specialistii spun ca primul pas spre un aer mai bun ar fi monitorizarea. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arată că aerul poluat este un factor critic
de risc pentru boli netransmisibile, cauzând aproape un sfert (24%) din decesele provocate de boli de inimă în rândul persoanelor adulte, 25% în cazul accidentelor vasculare cerebrale, 43% în ceea ce priveşte decesele provocate de boala pulmonara obstructiva cronica şi 29% în cazul cancerului pulmonar.