Se cauta finantare pentru Filarmonica din Iasi

filarmonica

Consiliul Judetean Iasi vrea sa depuna mai multe proiecte de finantare pentru reabilitarea cladirii Filarmonicii Iasi. Autoritatile spera ca vor putea gasi bani pentru reabilitarea institutiei pentru a nu pune o presiune financiara prea mare pe bugetul CJ Iasi.

Filarmonica „Moldova” din Iaşi funcţionează în două imobile, pe strada Cuza Vodă. Acestea au fost preluate de Consiliul Judeţean Iaşi în octombrie 2018, pentru o perioadă de 22 de ani pentru ca instituţia administrativă să poată efectua reabilitarea și modernizarea Filarmonicii.

În momentul de față clădirea se află într-o stare avansată de degradare. CJ Iași speră că va putea obține finanțare de la Comisia Europeană prin exercițiul financiar 2021-2027.

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Speranța noastră este să nu fim nevoiți să beneficiem de finanțare prin PNRR pentru Filarmonică pentru că ne dorim să obținem finanțare de la ADR Nord -Est pentru că în acest caz co-finanțarea nu ar fi ca la PNRR de 50%. Ar fi mult mai mică de 2%. Sunt convins că Consiliul Județean poate să facă cu cei cinci milioane minim care ar însemna co-finanțarea noastră către Filarmonică„.

Pentru restaurarea și reabilitarea Filarmonicii din Iași ar fi necesare aproximativ 11 milioane de euro.

Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași: „Suntem într-o procedură de actualizare a documentațiilor la Filarmonică pentru că așa cum au fost ele făcute anterior nu se avea în vedere eficientizarea energetică. Ori pe PNRR, ori pe ADR în noile call-uri nu vom putea discuta de o investiție la Filarmonică în lipsa unor elemente de eficientizare energetică și am lansat și această procedură astfel încât orice sursă de finanțare pe care o vom identifica să avem și această documentație”.

Lucrări se vor face și la sala mare a Filarmonicii, care după ce va fi modernizată va avea 700 de locuri.