Se apropie Iașul de carantinare?

Jmg9NDQwJmhhc2g9ZTRlOTg1MTRiMjQ1M2Q4OTI2ZWI4ZmFmODQyYTJlMGI=.thumb

Conform raportului Institutlui National de Sanatate Publica, in ultima saptamana in Iasi s-au inregistrat 1132 cazuri de coromavirus. Indicele cumulat in ultimele 2 saptamani in randul populatiei rezidente este de 2.37 la mia de locuitori.

Cu toate acestea, Grupul de Comunicare Strategica sustine ca rata de infectare a Iasului este de 1.94 dar se raporteaza la indicele cumulat in ultimele 2 saptamani in randul populatiei dupa domiciliu. Daca Iasul va ajunge la o rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori atunci Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta poate decide suspendarea activitatilor didactice in prima faza.

Iasul poate atinge pragul in care se impune masura carantinarii. Si astazi au fost raportate 113 cazuri noi de coronavirus. Acum doua zile s-a inregistrat 206 cazuri, marcand limita de sus. Spitalele sunt aproape pline, iar rata de incidenta este in crestere. Ministrul Sanatatii a vorbit despre o posibila carantinare a Iasului.

Nelu Tataru-ministrul Sanatatii

In evolutia pandemica ati putut vedea ca Iasul a trecut de 2. Noi speram ca odata cu respectarea unor reguli pe care le-am impus  de la inceputul acestei pandemii si pe descentralizarea masurilor pe care autoritatile  le vor lua, sa avem o limitare a numarului de cazuri. Speram sa putem discuta si o reasezare a normalitatii la nivelul municipiului Iasi.

De cealalta parte, seful Directiei de Sanatate Publica anunta ca nu poate fi vorba deocamdata de o carantinare a orasului.

Vasile Cepoi- director DSP Iasi

Regulile de carantinare tin de rata de imbolnavire. Deocamdata nu suntem la acest nivel. Chiar daca rata de imbolnavire atinge cota maxima, peste 3, trebuie analizat despre ce este vorba. Se exclud focarele, cazurile care sunt izolate. Daca se mentine rata la acelasi nivel, atunci sigur se ia aceasta decizie, dar suntem departe de aceasta decizie.

Directorul de la Directia de Santate Publica atentioneaza ca masca de protectie este obligatorie si atunci cand mergi singur pe strada pentru ca nu stii cu cine te intersectezi. Chiar daca unii ieseni sustin ca masurile de protectie sunt respectate mai bine de jumatate din persoanele care au trecut prin centrul orasului la orele pranzului, nu purtau masca.

Daca pragul de imbolnaviri trece de maximul de 3 la mia de locuitori, in Iasi s-ar putea impune masuri de limitare a circulatiei, anularea evenimentelor precum nunti si botezuri, dar si inchiderea unitatilor de invatamant.