Se anunta vremuri grele pentru europeni. Inflatia creste in continuare dupa ce gazele se vand tot mai scump

gaze

O altă creștere dramatică a prețurilor gazelor naturale pune capăt speranțelor că inflația europeană se va modera. Conform Reuters, piețele financiare globale se adaptează deja la prețuri mai mari, creșteri mai rapide ale ratelor și o recesiune economică mai mare.

În urmă cu câteva săptămâni, au existat semne că inflația atinge vârful în Statele Unite, scăzând costul împrumuturilor guvernamentale și stimulând piața de valori. Aceste semne promiteau, de asemenea, să fie încurajatoare, deoarece Statele Unite sunt, în general, în fruntea schimbărilor în procesele economice mondiale. 

Totuși, săptămâna a început cu prognoza băncii americane Citi, potrivit căreia inflația în Regatul Unit va urca până la un vârf de 18,6 la sută până în ianuarie. Această valoare este în prezent de 10,1 la sută.

Rusia a anunțat noi restricții la export, care au afectat și piața europeană. Dupa anunț, cumpărătorii europeni au început să se grăbească și mai mult decât înainte pentru rezervele de gaze naturale, crescând astfel prețul pieței mondiale.

„Problema cheie este energia, energia și energia. Există o criză energetică, să fim sinceri, prețurile la energie electrică sunt de zece ori mai mari decât înainte de epidemia de coronavirus, iar acest lucru șochează sistemul”, a declarat Thomas Costerg, economist șef al companiei de administrare a activelor Pictet. 

„Statele Unite și Europa sunt pe căi diferite. Călcâiul lui Ahile al Europei era energie străină, iar acum ei plătesc prețul pentru aceasta”,  a spus el, referindu-se la dependența Europei de gazul rusesc.

Acțiunile globale au scăzut brusc cu 4,3% față de maximul de săptămâna trecută de trei luni și jumătate, dolarul fiind din nou în fața euro.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice pe doi ani se tranzacționează la cel mai ridicat nivel din 2008 și la cea mai mare creștere săptămânală din 2010. 

Potrivit datelor de săptămâna trecută, inflația a ajuns la 10,1 la sută în iulie. Potrivit investitorilor, Banca Angliei va continua să majoreze ratele dobânzilor până în iunie 2023, care sunt în prezent în jur de 4,2 la sută. Înainte de publicarea datelor despre inflație, analiștii se așteptau anterior la un vârf de 3,25 la sută.

Piețele din zona euro și-au crescut, de asemenea, previziunile cu privire la ratele dobânzilor.

Potrivit analiștilor, motivele pentru aceasta sunt criza gazelor europene și problemele lanțurilor de aprovizionare din China cauzate de secetă și pandemie.

Așteptările inflaționiste cresc și în Statele Unite, dar perspectivele europene par mult mai sumbre. Inflația europeană este de așteptat să crească în al patrulea trimestru.