Se anunță un nou val de scumpiri în România

magazine-scumpiri-2014-03

Managerii din România se așteaptă la o creștere accentuată a prețurilor în construcții și în comerțul cu amănuntul, până în luna decembrie, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Managerii privesc cu un oarecare optimism către viitor și se așteaptă, în general, ca lucrurile să se desfășoare după coordonate stabile.

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +59%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).” arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Conform precizărilor experților din cadrul INS, soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Totodată, în perioada următoare vor fi creșteri de ale prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%).

Prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +21%).