Se anunță noi scumpiri la gaze

gaz

Preţurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea creşte şi mai mult din cauza capacităţilor scăzute de stocare a gazelor, a avertizat vineri şeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, potrivit Agerpres.

Miller a anunțat că cererea pentru gaze naturale este în creştere. El le consideră un „combustibil curat”, care ar putea sprijini tranziţia la o energie mai verde.

Capacitățile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal.

„Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate. Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare. Desigur, situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”, a declarat şeful Gazprom.

În Olanda, preţurile la gaze s-au triplat de la începutul anului. Europa a ajuns la o creșetere record privind prețurile la electricitate, care nu vor scădea până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că în iarnă consumatorii vor avea facturi foarte ridicate față de anii precedenți.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Însă nu a primit încă autorizaţia de funcţionare din partea Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania.

Analiştii nu se aşteaptă ca în urma livrărilor prin acest gazoduct preţurile gazelor să scadă curând în Europa.

sursă foto: Profimedia Images