Scumpiri în lanț, românii strâng cureaua

Sharing is caring!

Anul a inceput cu vesti proaste pentru romani. Încă din primele zile ale anului specialiştii au avertizat că urmează un val de scumpiri, motiv pentru care vom plăti mai mult pentru mâncare, servicii şi transport în acest an. Potrivit INS, cel mai mult a crescut preţul cartofilor, cu 40%. Plătim cu 20 de procente mai mult, în medie, pentru legume, iar facturile la gaze au crescut şi ele. Mai grav este că anul acesta ne aşteaptă şi alte majorări, avertizează analiştii.

Veşti proaste avem încă din luna decembrie, când telemeaua de vacă s-a scumpit cu 3%, pâinea cu 5%, iar carnea de vită, cu aproape 6%. Cea mai mare scumpire e la cartofi – aproape 40%. Asta pentru că producţia internă a fost mai slabă, iar preţul cartofului de import a fost aproape dublu faţă de acum doi ani. Cosul zilnic de cumparaturi s-a scumpit iar cresterile salariale sunt nesemnificative. Romanii resimt toate scumpirile,  strang cureaua si se descurca cum pot.

Analistii economici sustin ca pe langa scumpirile deja resimtite, anul acesta ne vom mai confrunta cu majorari de preturi, atat la servicii, carburanti sau la alimente.

shares