Scumpirea materialelor de construcții dă peste cap proiectele de investiții

Scumpirea materialelor de construcții folosite în investițiile publice pune presiune pe multe proiecte care ar urma să fie implementate în județul Iași. Autoritățile caută acum soluții pentru suplimentarea bugetelor pentru că multe proiecte au primit finanțare europeană și trebuie să se respecte termenele de execuție.
Construirea Spitalului Regional de Urgențe sau a pavilionului nou al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași sunt doar câteva din proiectele care necesită suplimentarea bugetului inițial, întrucât exista diferențe mari între costurile care erau prevăzute la început și cele din prezent.
„Sunt cel puțin două tipuri de măsuri: unele pe care trebuie să le luăm asupra proiectelor care se află în curs de implementare și altele asupra proiectelor care sunt în curs de pregătire. Cele aflate în implementare, utilizând clauzele contractuale și prevederile legale adoptate de Guvern sau Parlament în ultima perioadă, constructorii solicită actualizarea prețurilor contractelor pentru creșterea dincolo de așteptări sau de prevederi a prețurilor materialelor de construcții sau resurse umane”, a declarat Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.
Până acum, Guvernul a alocat 1,77 milioane pentru a compensa scumpirea materialelor de construcții folosite în investițiile publice.
„Există probleme de acest fel. După cu știți, prețurile materialelor de construcții au crescut și cresc în continuare. Am fost înștiințați că sunt constructori care încep să nu mai facă față acestor prețuri dar există două acte normative care permit actualizarea acestor prețuri și sper ca în viitor chiar să apară un al treilea. Se lucrează deja la modificarea Ordonanței 64 în așa fel încât să evităm întreruperea lucrului și nefinalizarea acestor proiecte”, a spus Vasile Asandei, director ADR Nord-Est.
Există și situații în care constructorii se pot retrage din proiecte, pe baza clauzelor contractuale pentru că nu mai pot realiza lucrările din cauza costurilor mult prea mari. Acest lucru ar avea un impact extrem de negativ asupra proiectelor pentru că ar însemna reluarea unor proceduri și licitații.
„Dacă ceea ce se scrie în contract, ceea ce trebuie să execute constructorii și valoarea contractului din ziua de astăzi, ei caută modalități de a se retrage, însă având în vedere actele normative de care am vorbit care se ocupă de actualizarea prețurilor noi sperăm că vom ajunge la înțelegere în cele mai multe cazuri și nu vor părăsi șantiere”, a mai spus Vasile Asandei, director ADR Nord-Est.
Și investițiile din bugetele locale au de suferit de pe urma creșterilor de prețuri la materialele de construcții.
„Întâmpinăm dificultăți în a finanța aceste majorări. Acolo unde sunt majorări. În proiectele europene mai pot fi utilizate rezervele din proiect dar pe investițiile din fondurile proprii e mai complicat. Iar la proiectele europene și după ce se termină această rezervă este o problemă pentru că bugetele noastre nu au fost actualizate sau majorate. De aici și solicitarea noastră ca aceste majorări să poată fi suportate de la bugetul de stat. Aceste creșteri trebuie suportate de undeva și trebuie prevăzute aceste creșteri de buget”, a explicat Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.
O altă problemă identificată este disponibilitatea materialelor prime.