Scrisoarea unui ieșean despre traficul din municipiu: Vai de navetiștii ieșeni!

navestiti-2

Traficul la orele de vârf rămâne un adevărat calvar pentru șoferii ieșeni. Asta a vrut să ne transmită și un telespectator, care ne-a trimis o scrisoare, pe care o redăm în rândurile următoare:

Vai de navetiștii care merg spre Iași cu mijloace de transport auto de la Miroslava sau dinspre Bucium! Orele miilor de navetiști se topesc secundă cu secundă în trafic. Un fleac de distanță de 5 de km îl parcurgi, în medie, în 40 – 60 de minute. Uneori se fac chiar și în peste o oră, mai ales dimineața și seara!

Cobori dinspre Păun sau Miroslava și vezi un Champs Elysees deloc romantic spre oraș. Stopuri roșii unele după altele. Pereche după pereche. Stai ca la cinema și privești obligatoriu ecranul citadin. O imagine care creează frustrare, nervi, anxietate. Când vezi cum se formează coloana fără capăt de mașini, știi că acolo începe alt film. Și stai. Și privești. Și stai. Și privești…

Din când în când, se mișcă șirul, dar tot parcă stăm pe loc. Chiar și când coloana se pornește, dacă unul dintre șoferi mai are ceva de adăugat pe Facebook și rămâne pe loc, nimeni nu claxonează. E raiul șoferilor toleranți, deoarece nimeni nu pierde nimic în minuteleîn care colegul de drum mai zace butonând telefonul și abia apoi bagăîntr-a-ntâia. Dacă ar veni un polițist să te amendeze că butonezi telefonul, nici măcar nu ar putea sustine că, de fapt, conduceai. Așa că, adio, amenda! Dar are curajul vreun polițist să apară pe acolo?!

Desigur, fiecare încearcă să găsească o explicație a nesfârșitelor coloane, a timpului irosit și a măsurilor dispuse de autoritățile ieșene. Dar greu de găsit explicații tehnice sau logice.

Am blestemat pe unii și pe alții,deoarece drumul numit ”Șoseaua Iași – Voinești” era atât de degradat încât era mai bine să circuli pe acostament și nimeni nu mai repara. Dar ne-am zis, puțintică răbdare că va veni și timpul acestui drum.

Și,după îndelungi așteptări, a venit momentul reparațiilor străzii, pe unele locuri fiind și puțin lărgit. După care, acum câteva zile au dat cu „bidineaua” pe el, astfel încât șoferii să știe pe unde să meargă mai repede spre destinație. Aaaa, au mai montat pe marginea lui și o pădure de indicatoare rutiere! Unele prin care interzice staționarea, altele care indică stațiile de autobuz(de fapt parcări pentru riverani), iar cele mai multe?!:pentru restricționarea vitezei! Dacă prin Codul Rutier ți se permite să circuli prin localitate măcar cu 50 km/oră, pe noua șosea este interzisă viteza mai mare de 30 – 40 km/oră! Unii spun că nu au găsit indicatoare scrise cu 60 km/oră, alții spun că nu știu a scrie decât până la 40…Iar pentru cei care se încumetă să circule cu treapta a III-a, municipalitatea a montat niște praguri de fier, din cauza cărora, când treci peste ele, ți se face impresia că se dezmembrează mașina… Nu sunt montate la toate trecerile de pietoni, dar, inedit, au montat unul și în curba „La Simirad”! Ce argument tehnic o fi avut pentru montarea lui în curbă, greu de știut!

Dar surpriza a venit și pe sectorul marcat cu tot felul de linii, la intrarea în Iași, dinspre Miroslava. Aici au marcat tot felul de benzi pentru stocarea „miilor de mașini” care vor să iasă din drum și să intre pe străzile laterale…Dar pentru a o face prost până la capăt, au trasat stațiile de autobuz pe singura bandă de mers! Deși lățimea străzii permitea altceva…dar este mai bine să stea prostimea în coloana răbdării.

Așadar, avem imaginea despre pierderea timpului și tocarea nervilor pe noua șosea Iași – Voinești, din Iași.

Cât despre cealaltă „coloană a infinitului” dinspre Bucium, știm că majoritar este traficul mașinilor din zona rezidențială și mai puțin a celor care vin dinspre Vaslui. Ori în situația în care se aprobă și construiesc noi blocuri rezidențiale este clar ce rezervă viitorul! Mai ales că pentru proiectul la care lucrează specialiștiili s-a dat temă de proiectare doar asfaltarea și marcarea  benzilor de stocare pentru ieșirea din stradă. Probabil, lărgirea străzii la câte trei benzi pe sens rămâne să o facă urmașii urmașilor noștri! Exact ca la strada menționată mai sus.

Cele descrise până acum ne conduc la concluzia că de amenajarea străzilor și asigurarea traficului nu se ocupă specialiștii absolvenți ai facultăților tehnice sau școlilor de poliție.

Ce așteptări să avem? Trecerea la o nouă etapă de stres și răbdare deja a început. Până atunci, recomandarea valabilă rămâne: ocupați-vă timpul cu Facebook și, eventual, PopCorn…