Scrisoare trimisă către premier de USLIP Iași

uslip iasi

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) filiala Iași a trimis o scrisoare premierului Nicolae Ciuca, prin care îi aduce la cunoștință faptul că până acum, majorarile salariale din învățământ au fost de două ori amânate. Aceste creșteri trebuiau făcute în baza aplicarii Legii unice a salarizării, în vigoare din 2017.

Președintele USLIP Iași, Laviniu Lacustă, a precizat că majorarea de 13%, care trebuia făcută încă de la 1 septembrie 2021 a fost amânată pentru 15 ianuarie 2022. Momentan nu se știe dacă această majorare va fi aplicată de la 1 ianuarie, anul viitor.

„Au existat două prorogări legate de majoriările prevăzute de Legea 153/2017, prevăzută pentru cadrele didactice. Cele două prorogări au fost făcute de către guvernele Orban și Cîțu. Ni s-a promis inițial că vom beneficia de majorarea la care am fi avut dreptul în septembrie 2020, că vom beneficia de ea la 1 ianuarie 2021, iar apoi în anul 2022. Vorbim de două majorări, care, coroborate, ar fi însemnat o majorare de cel puțin 13%. Să nu uităm că salariile din învățământul preuniversitar românesc sunt printre cele mai mici din zona bugetară. Al doilea punct din adresa noastră face referire la situația personalului auxiliar și nedidactic, unde există acte normative în vigoare, dar care nu se respectă și care le dădea dreptul acestora să beneficieze de niște drepturi la salarii între 5 și 15%”, a declarat Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a mai spus că prin noul sistem de calcul a salariilor din învăţământ s-a obținut, de fapt, o micșorare a veniturilor, care ajunge până la 400 de lei pentru anumite categorii sociale.

„Așa cum s-a constatat prin două decizii ale Înaltei Curți de Justiție și Casație, salariile celor din învățământ au fost calculate greșit – în sensul în care au fost diminuări între 40 de lei și aproximativ 400 de lei. Astea sunt lucruri la care ne dorim ca domnul prim-ministru să-și concentreze puțin atenția pentru că, în opinia noastră, lucrurile nu mai pot continua în acest mod. Suntem bătaia de joc a guvernelor care s-au succedat la conducerea României.”, a zis Laviniu Lăcustă.

Referindu-se la salarii, Laviniu Lăcustă a precizat că în învățământul preuniversitar românesc sunt printre cele mai mici salarii din zona bugetară.