Scrisoare deschisă Prime Kapital către mediul de afaceri și comunitatea din Iași

Maggie Kitshoff, Residential Projects Director Prime Kapital

Prime Kapital a lansat anul acesta, la Iași, proiectul Silk District, un complex imobiliar „mixed-use” unic pe piața din România. Am ales Iașiul pentru această investiție semnificativă pentru că avem încredere în potențialul de dezvoltare a orașului și contribuția pe care o va avea Silk District. Silk District este un proiect de regenerare urbană fără precedent, localizat pe Calea Chișinăului în Iași.

Acesta se va desfășura pe o suprafață de 10 hectare, dintre care 3,5 hectare vor fi parcuri, spații verzi și de recreere. Proiectul se îndepărtează de la modul clasic în care au fost dezvoltate până acum ansamblurile imobiliare, având un impact pozitiv substanțial asupra economiei orașului din punct de vedere urbanistic, social și economic.

Silk District se va concentra în jurul a două componente principale: birouri de categoria A cu o suprafață de aproximativ 100 000 m2 (certificate BREEAM Excellent) și până la 2 500 de unități rezidențiale.

Certificarea spațiilor de birouri BREEAM Excellent oferă garanția unui proiect sustenabil, care încorporează cele mai noi tehnologii și susține obiectivele verzi ale orașului, în concordanță cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Iași. De asemenea, având în vedere stocul deficitar de birouri în Iași, crearea unor spații noi de categoria A va permite companiilor multinaționale să aleagă Iașul pentru a crea un nou pol de dezvoltare, iar companiilor existente să se extindă sau să-și consolideze echipele.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunității locale și a oferi un standard superior de calitate a vieții, Silk District va cuprinde și spații de retail și servicii, dezvoltate armonios prin crearea de parcuri, zone de agrement și de relaxare, o clinică medicală, o grădiniță și un hotel de 4 stele cu spații de organizare pentru conferințele, sală de fitness și piscină încălzită. Mai mult, proiectul va beneficia de zone pietonale verzi, rezultatul unei investiții semnificative în crearea unui sistem de parcări subterane.

Din punct de vedere al economiei locale, locurile de muncă nou create datorită proiectului vor conduce la retenția absolvenților universităților ieșene și creșterea nivelului de trai. Cheltuielile acestora se reîntorc în economia locală datorită unui efect virtuos al consumului, stimulând astfel apariția IMM-urilor cu consecința dezvoltării mediului de afaceri.

Din perspectivă urbanistică, proiectul presupune reconversia zonei industriale, contribuind în acest fel la îmbunătățirea semnificativă a elementelor de mediu. Silk District va crea zone verzi ample care vor determina o întrepătrundere armonioasă cu zonele de birouri, rezidențiale, comerciale și de recreere.

Proiectul a fost primit cu entuziasm și cu deschidere de către autorități, presă, comunitatea locală, precum și de mediul de afaceri local și de investitorii interesați de piața din Iași. Dezvoltarea durabilă a orașului și creșterea standardului de viață al locuitorilor depind de implementarea proiectelor de acest gen.

Toate aceste lucruri se pot întâmpla în contextul unei piețe concurențiale, libere și corecte, iar nivelul investițiilor poate cunoaște o creștere doar în condiții de transparență și integritate a întregului proces investițional.

În tot acest context, atragem atenția asupra campaniei de denigrare promovată de publicația „Bună Ziua Iași” împotriva proiectului Silk District prin publicarea unor articole de presă ce conțin informații false și tendențioase. Dorim să aducem la cunoștința mediului de afaceri faptul că am demarat acțiuni în justiție împotriva acestei publicații precum și împotriva persoanelor care o controlează – prin cererea de chemare în judecată 19578/3/2019 înregistrată la Tribunalul București.

Drept urmare, prin intermediul aceastei scrisori deschise destinată comunității de afaceri, dorim să confirmăm faptul că proiectul va înainta conform planului, așa cum am anunțat anterior. Publicația mai sus menționată este cunoscută pentru răspândirea de informații false și considerăm că este datoria și responsabilitatea noastră să luăm măsuri, nu doar în beneficiul nostru, dar și al comunității.

Nu este prima oară când persoane cu interese obscure încearcă să ne devieze de la activitățile și investițiile curente. De fiecare dată am acționat cu succes, folosindu-ne de toate mijloacele legale pentru a ne apăra drepturile. Suntem convinși că vom reuși și de această dată și credem cu tărie că acțiunile noastre vor contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri.

Suplimentar, redacția „Bună Ziua Iași” a transmis mesaje nesolicitate către mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din Iași, fiind diseminate informații false despre proiectul nostru. Pe această cale, dorim să precizăm că transmiterea de asemenea de mesaje reprezintă o încălcare de către „Bună Ziua Iași” a Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Astfel, îi îndemnăm pe toți cei care au fost ținta unor astfel de mesaje să se prevaleze de prevederile Regulamentului și a legislației naționale și să notifice autoritățile competente pentru a preveni pe viitor astfel de acțiuni ilegale.

Campania de denigrare demarată de „Bună Ziua Iași” la adresa proiectului Silk District a continuat cu hărțuirea reprezentanților companiei și a invitaților acesteia în cadrul unui eveniment de afaceri privat și prin urmărirea acestora pe străzile orașului. Astfel, cu ocazia vizitei în Iași a peste 15 invitați la invitația Prime Kapital, aceștia au fost hărțuiți de către echipa „Bună Ziua Iași”, în frunte cu domnul Ghiocel Asimionesei și fiul acestuia.

Invitații au numărat reprezentanți de seamă ai mai multor investitori instituționali internaționali care gestionează active de sute de miliarde de Euro și care sunt interesați să își extindă investițiile în Iași și în România. Vizita acestora a avut ca scop prezentarea mediului de afaceri din Iași, a potențialului de dezvoltare a orașului și a proiectelor pe care le dezvoltăm. Majoritatea investitorilor care au participat la această vizită s-au aflat pentru prima oară în Iași, iar experiența lor a fost vădit marcată de faptul că dl. Asimionesei, fiul său și redacția „Bună Ziua Iași”, i-a hărțuit în plină stradă, urmărindu-i mai apoi prin oraș cu ocazia vizitei și a evenimentului privat care a urmat.

Astfel de acțiuni afectează grav imaginea orașului și a țării, creând un context negativ pentru atragerea de investiții. Este îngrijorător că astfel de publicații și de oameni lipsiți de etică au capacitatea să țină ostatic un oraș întreg sub amenințarea publicării de mesaje defăimătoare la adresa celor care nu doresc ca imaginea lor să fie asociată cu asemenea publicații. Este de notorietate faptul că domnul Ghiocel Asimionesei are antecedente penale fiind condamnat pentru șantaj în presă el fiind unul dintre cei care au participat personal la acțiunile de hărțuire direcționate împotriva reprezentanților Prime Kapital și a investitorilor aflați în vizită la Iași.

Pe lângă demersul jurnalistic reprobabil, atragem atenția asupra faptului că familia Asimionesei desfășoară mai multe afaceri imobiliare în Iași, acesta fiind un motiv în plus pentru care aleg să se lupte neloial cu potențialii investitori și concurenți direcți la adresa afacerilor pe care le desfășoară.

Dezinformarea continuă promovată de „Bună Ziua Iași” și echipa sa redacțională dăunează grav mediului de afaceri prin crearea unui climat de suspiciune și de neîncredere pentru investitori și prin stagnarea unor proiecte în curs. Astfel de practici jurnalistice lipsite de etică și de deontologie sunt o frână în dezvoltarea Municipiului Iași.

Este regretabil faptul că nu vom cunoaște exact numărul de proiecte, de locuri de muncă și valoarea investițiilor care au fost afectate de practicile acestor indivizi. Acțiunile lor ne afectează pe toți în mod direct, ori dezvoltarea unui oraș nu poate avea loc într-un mediu în care sunt tolerate acțiuni de intimidare, șantaj sau concurență neloială.

Am redactat această scrisoare în dorința de a vă invita și pe dumneavoastră în demersul nostru pentru crearea unui mediu de afaceri sănătos, viabil și durabil în Iași. Astfel, facem un apel deschis către mediul de afaceri prin care: oferim oportunitatea pentru cei care au fost lezați de acțiuni similare să se ralieze demersurilor pe care le-am promovat în justiție, urmând să oferim sprijin juridic și know-how necesar în acest sens; și  îndemnăm pe toți reprezentanții mediului de afaceri să nu întreprindă nicio acțiune care ar putea avea ca efect susținerea „Bună Ziua Iași” și a practicilor promovate de această publicație.

În considerarea celor de mai sus, ne puteți arăta sprijinul prin semnarea tabelului de mai jos. De asemenea, reprezentanții noștri sunt disponibili pentru a vă răspunde oricăror întrebări, putând fi contactați la adresa de email: contact@primekapital.com.
Nu în ultimul rând, dorim să asigurăm publicul din Iași că Prime Kapital este un partener de încredere care susține prin proiectele sale dezvoltarea pe termen lung a Municipiului Iași și a regiunii. Experiența de peste un deceniu pe care o avem in domeniul imobiliar pe piața din România și din CEE ne confirmă efectul pozitiv substanțial pe care proiectele noastre le au pe termen lung prin dezvoltarea comunităților în care activăm.

(Comunicat de presa Prime Kapital)