Scrisoare deschisa catre doamna prim ministru, Viorica Dancila!

Foto_Petru_Movilă

Ce urmează pe scena politică?

După cum bine ştiţi, conform Constituţiei şi Legii 90/2001, Guvernul este autoritatea publică a puterii executive, care funcționează în baza votului de încredere acordat de Parlament și care are rolul de a asigura funcționarea echilibrată și dezvoltarea sistemului național economic și social.

Concret, doamnă, stă doar în mâinile şi în atribuţiile dvs şi ale instituţiilor de resort să puneţi în aplicare Legea nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Tg. Mureş.

Responsabilitatea celui mai important obiectiv de investiţii din Regiunea de Nord-Est este întru totul a Guvernului iar faptul că nici măcar astăzi, la aproape nouă luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, nu s-a întamplat nimic concret, arată incapacitatea executivului de a face cel mai normal lucru pentru acesta: să respecte legile din România.

Stimată doamnă premier, cu o lege în vigoare, pe care un reprezentant PSD a modificat-o cu dedicaţie de la partid, introducând utopia numită parteneriatul public – privat, v-aţi ascuns în spatele CSAT, deşi este stricta responsabilitate a Guvernului să construiască autostrăzi.

Ulterior, chiar dvs aţi recunoscut în faţa unei ţări întregi faptul că parteneriatul public – privat este o procedură greoaie şi că nu este o soluţie viabilă, declaraţie care a făcut referire, implicit, şi la Autostrada Iaşi – Tg. Mureş. Guvernul nu şi-a îndeplinit faţă de ieşeni, de moldoveni, nici cele mai mici promisiuni, chiar şi reglementate de legislaţia în vigoare.

Cel puţin o dată la şase luni, PSD promite că:
– punem primul metru de asfalt la autostradă şi la şoseaua de centură
– începem construcţia spitalului regional de urgenţă

– Fortus SA se redresează şi AAAS finalizează procedurile pentru darea în plată
– Opera şi Filarmonica îşi desfăşoară activitatea în clădiri noi
– inaugurăm secţia de chirurgie cardiacă pediatrică
– avem acces la un centru de arşi complet dotat şi funcţional

Toate sunt proiecte care de ani de zile se află în acelaşi stadiu incipient, deşi există şi fondurile şi calea legală pentru a deveni realitate. Singurul lucru care s-a demonstrat, fără echivoc, în ultimii ani este incapacitatea şi inabilitatea Guvernului de a gestiona proiecte de o asemenea anvergură. În cazul în care nu este aşa, stimată doamnă premier, să înţelegem că noi, ieşenii, nu prezentăm interes pentru dvs şi că spuneţi pas de fiecare dată când discutaţi despre proiectele Iaşului?

V-am adresat această scrisoare deschisă în calitate de iniţiator al Legii privind construcţia Autostrăzii Unirii, în condiţiile în care, nici măcar cu legea în mâna nu vedem nimic concret, în afară de proceduri anevoioase, amânate de la o lună la alta, care nu au nicio finalitate concretă. De prima dată când aţi fost prezentă la Iaşi şi până acum, nu s-a schimbat absolut nimic, ceea ce demonstrează că fie nu vreţi, fie nu puteţi.

Murim cu legile şi dreptatea în mână, doamna prim-ministru, până ce vă daţi seama că şi ieşenii fac parte din România. Şi dacă tot aţi venit la Iaşi, vă rog să aduceţi aminte conducerii PSD Iaşi că rolul ei este să apere Iaşul şi nu să vândă instituţiile bucată cu bucată, în funcţie de interesele lor, sau să ne mintă în fiecare zi, cu bună ştiinţă.

Stimată doamnă, scopul acestei scrisori deschise este unul simplu: vă rog să informaţi ieşenii care este stadiul investiţiilor enumerate mai sus, câte din ele s-au inaugurat la acest moment de când PSD a intrat la guvernare şi care sunt proiectele pe care le aveţi în vedere pentru perioada următoare, pe termen mediu şi lung.

Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă recomand, ca în vizita dvs la Iaşi, să îi solicitaţi dl. preşedinte Maricel Popa să vă ducă într-una din cele mai frumoase zone din judeţ, pe DJ 238, Iaşi – Ţibăneşti – Tansa – Dagâţa. Sau mai aproape, dacă nu vă permite timpul, pe Drumul Hoţilor sau pe Iaşi – Breazu – Movileni – Gropniţa – Coarnele Caprei. Și eventual, vă rog să-i şi lăsaţi pe acolo, să vină pe jos.

După ce veţi merge prin craterele de acolo, veţi conştientiza că PSD şi-a bătut joc de ieşeni!

Deputat de Iaşi
Petru Movilă