Scriitori de top la FILIT Iași 2022

FILIT 2022 general

Mai este puțin timp până când Festivalul International de Literatura și Traducere Iași va începe, iar organizatorii pun la punct ultimele detalii. Seria de evenimente va avea loc în perioada 19-23 octombrie. La această ediție vor participa editori, jurnaliști, manageri, muzicieni, coregrafi, actori sau fotografi din țară și străinătate.

Scriitori, traducători și artiști, peste 100 de profesioniști cunoscuți din industria literară și artistică provenind din Finlanda, Franța, Germania, Israel, Republica Moldova și România vor participa la unul dintre cele mai importante evenimente de cultura organizat la Iași – FILIT. Timp de cinci zile, invitații vor fi în centrul unor evenimente profesionale și nu numai: ateliere, mese rotunde, dezbateri, spectacole performative, concerte, expoziții.

Avem aproape 200 de invitați și peste 100 de evenimente de la întâlniri cu scriitorii, dezbateri cu profesioniști din domeniul cultural până la spectacole de coregrafie. Avem și o surpriză pe care o anunțăm acum în premieră: vom inaugura un pasaj pe Strada Cuza Vodă, dedicata poetului Emil Brumaru. Avem și performance-uri, a spus Amalia Gheorghiță, Purt. Cuv. FILIT Iași.

Publicul va avea ocazia să întâlnească scriitori premiați, voci importante ale literaturii contemporane din străinătate și din țară precum John Boyne, autorul cărții bestseller „Băiatul cu pijamale în dungi”, cu volume publicate în 58 de limbi străine, Manuel Vilas- unul dintre cei mai apreciați și premiați scriitori spanioli, Boualem Sansal – scriitor algerian francofon, laureatul marelui premiu pentru roman al Academiei Franceze, Narine Abgarian – scriitoare armeană numită de publicația The Guardian între primii șase autori europeni, autoarea bestseller-ului „Din cer au căzut trei mere” sau renumitul scriitor și filosof Andrei Pleșu.

Avem invitați din peste 20 de țări. Unul dintre ei este tradus în peste 65 de tari John Boyne care a scris Băiatul cu pijamale în dungi . Avem și ambasadorii literaturii române în tarile lor de origine care vin din mai multe țări din Europa, a mai spus Amalia Gheorghiță, Purt. Cuv. FILIT Iași.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, iar ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România.