Școlile vor putea instala camere audio-video în clase fără acordul părinților sau al profesorilor

Ministerul Educației dă școlilor libertatea să decidă instalarea sistemelor de supraveghere audio-video fără consimțământul cadrelor didactice ori al părinților elevilor din unitatea de invățământ, în scopul investigării cazurilor de violență.

Noua prevedere apare in Ordonanța pentru modificarea Legii învățământului preuniversitar nr.198/2023, prezentată de ministrul Ligia Deca într-o conferință de presă.

„Este important ca in situațiile de violență să putem afla adevărul. Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca școlile să poată decidă instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca masură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar. Prevederea actuală a legii permite școlii supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părintilor, elevilor majori”, a spus Ligia Deca.

Școlile vor putea instala camere audio-video în clase fără acordul părinților sau al profesorilor

Concret, noua reglementare dă școlii posibilitatea de a decide necesitatea instalării unui astfel de sistem de supraveghere fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice.

Ministrul Educației a subliniat că școlile care au instalat un sistem de monitorizare audio-video în sălile de clasă își asumă răspunderea privind gestionarea datelor cu caracter personal.

Totodată, camerele pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în biblioteci, în cantine, internate și în centrele de informare.„Am încredere că atât profesorii cât și părinții elevilor vor înțelege necesitatea acestei măsuri. Aceste înregistrari audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență. Școlile NU le vor putea folosi pentru evaluarea cadrelor didactice”, a mai explicat Ligia Deca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *