Școlile vor publica rata de vaccinare în rândul profesorilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că instituțiile de învățământ vor publica rata de vaccinare în rândul personalului.

Acesta consideră că părinţii trebuie să ştie acest lucru, dar și mai importat este că procentul de angajați imunizați cu schema completă al școlilor ar putea fi un factor de decizie în privința deschiderii unităților.

„Toate inspectoratele şcolare judeţene din România au afişat rata de vaccinare la nivelul fiecărui inspectorat. Avem situaţii îmbucurătoare unde, sunt multe situaţii, în care rata de vaccinare este peste 90%. De asemenea, la nivelul fiecărei şcoli va fi afişată, pe site-ul propriu, rata de vaccinare, cu respectarea regulilor GDPR, fără nume, prenume şi alte date cu caracter personal, dar este normal ca elevii şi părinţii să ştie atunci când merg la şcoală care este nivelul de vaccinare al personalului din acea şcoală. Acest lucru l-am solicitat imperativ să fie făcut public în cursul zilei de astăzi. Am făcut, de asemenea, publică rata de vaccinare în Ministerul Educaţiei, care este, recunosc, sub aşteptări, de 66% – 292 de angajaţi vaccinaţi dintr-un total de 444. S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili posibilitatea de funcţionare a şcolii cu prezenţă fizică.” a declarat Sorin Cîmpeanu.

Pe 8 noimebrie, când se termină vacanța forțată a școlarilor, în instituțiile de învățământ vor fi disponibile testele pe bază de salivă.

„Tocmai ce am avut o discuţie cu reprezentanţii ONAC. Procedura de achiziţie este în curs de finalizare, iar săptămâna viitoare, am primit garanţii că vor fi livrate în şcoli prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pe baza repartiţiei, în funcţie de numărul de beneficiari, repartiţie pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o către DSU, vor fi disponibile testele pe bază de salivă în cursul săptămânii viitoare în şcolile din România. Având în vedere că procedura de administrare a acestor teste este mult mai simplă, îmi exprim încrederea în responsabilitatea părinţilor, cadrelor didactice, cu privire la utilizarea acestor teste. Mai mult decât atât nu pot garanta pentru milioane de elevi şi părinţi”, a informat Ministrul Educației.

În România, peste 300 de mii de elevi s-au vaccinat, ceea ce reprezintă 25% din numărul celor eligibili.