Școlile sucevene mai au nevoie de aproape 300 de angajați, mare parte profesori, pentru noul an școlar

Pentru funcționarea în condiții optime, școlile sucevene au nevoie să-și suplimenteze organigrama cu încă 295 de posturi noi, fiind vorba despre 235 posturi pentru de cadre didactice și 60 de posturi pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

La nivel national, pentru începutul anului școlar, Ministerul Educației solicită Guvernului 5.360 de posturi noi, dintre care 3.700 de posturi pentru cadrele didactice, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern publicat în dezbatere publică, informează edupedu.ro.

Potrivit portalului, suplimentarea posturilor a fost solicitată de inspectoratele școlare județene și vizează angajări în școli, grădinițe și în centrele de resurse și asistență educațională.

Cele mai multe posturi didactice cerute de inspectoratele școlare pentru a fi înființate sunt în București (673), Timiș (490) și Ilfov (400).

Conform edupedu.ro, majorarea numărului de clase, ca efect al reducerii numărului de elevi care pot face parte dintr-o formațiune de studiu și intrarea în vigoare a legilor educației pe 2 septembrie 2023 sunt motivele pentru care Ministerul Educației solicită Guvernului 5.360 de posturi noi, cele mai multe fiind pentru cadrele didactice – peste 3.700.

Grupa mijlocie devine obligatorie pentru copiii de grădiniță, din septembrie 2023, potrivit legii 185/2020. Tot în acea lege este prevăzută și diminuarea efectivelor de elevi/ preşcolari din care se constituie formatiunile de studiu în învăţământul preuniversitar. Adică clasele au mai puțini elevi, precizează autorul proiectului de act normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *