Scolile si gradinitele din Iasi, pregatite pentru 130.000 elevi si prescolari

7351_600x315_2

130.000 de elevi si prescolari din judetul Iasi vor incepe de luni noul an scolar iar potrivit Inspectoratului Scolar Judetean, unitatile de invatamant sunt pregatite. Fata de ultimul an scolar, 32 cladiri au fost reabilitate, in special in Zona Metropolitana Iasi iar 20 scoli nu au autorizatie sanitara de functionare. Inspectorul scolar general, sustine ca judetul Iasi are nevoie de 100 mijloace de transport, mai ales pentru mediul rural.

A scazut numarul scolilor din judetul Iasi pe fondul exodului romanilor in strainatate si a scaderii natalitatii. Fenomenul este constant si se poate observa din anul scolar 2012 – 2013 cand populatia scolara se apropia de 135.000 elevi si prescolari.

Luciana Antoci – inspector scolar general ISJ Iasi: „Luni, pe 13 septembrie, activitatile de invatare vor incepe cu prezenta fizica in 617 unitati de invatamant din reteaua ieseana. S-au produs cateva schimbari in sensul in care 4 unitati de invatamant si-au pierdut personalitatea juridica pentru ca numarul de elevi a scazut sub 300 si au fost arondate altor scoli cu personalitate juridica. In ceea ce priveste numarul de elevi se apropie de 130.000, elevi si prescolari iar cu privire la numarul angajatilor depasim cu putin 12.000 in acest an scolar, din care 9000 sunt cadre didactice restul fiind personal angajat pe posturi din zona auxiliarului.”

De la mijlocul lunii august, I.S.J Iași a monitorizat prin echipe de inspectori școlari, activitățile de pregătire desfășurate de către instituțiile de învățământ.

Luciana Antoci – inspector scolar general ISJ Iasi: „Datele pe care le-am centralizat, in urma verificarilor pe care colegii mei inspectori le-au realizat, incepand cu jumatatea lunii august, reflecta faptul ca scolile sunt pregatite pentru a incepe activitatile in contextul acesta imprevizibil, din perspectiva pandemica. In sensul in care exista dotari cu privire la materialele sanitare, substantele de dezinfectare. De asemenea, s-au verificat toate mijloacele electronice si conxiunea la internet pentru situatia in care ne vom intoarce in online, daca se depaseste acel prag.”

La Iasi, 55 la suta dintre angajatii sistemului de invatamant sun vaccinati cu schema completa. Procentul este sub media nationala de 61 la suta asa cum rezulta din ultimele centralizari de date.

sursă foto: portalinvatamant