Școala Politică Iași XXI, ediția a III-a, 2018

foto_Camelia_Gavrilă

Investiții în educație

Studenții ieșeni sunt așteptați să se înscrie până pe data de 4 noiembrie 2018 pentru un stagiu de internship la cabinetul parlamentar, pentru o experiență practică inedită,  proiect ce a demonstrat în primele două ediții că reprezintă un exemplu de bune practici în domeniu. Școala Politică Iași XXI este unul dintre primele proiecte de anvergură lansate la inițiativa deputatului Camelia Gavrilă, având ca scop familiarizarea tinerilor cu activitățile parlamentare, cu domeniul administrației publice locale și județene, cu sistemul de legiferare românesc.

Prof. dr. Camelia Gavrilă, deputat PSD Iași, inițiatoarea programului Școala Politică Iași XXI, a avut o preocupare constantă  în ceea ce privește devenirea și  formarea profesională a tinerilor. Prin numeroasele declarații politice și dialoguri cu ministerele de resort a susținut legi și proiecte, precum: Legea Internshipului în Parlamentul României, programul de dezvoltare „Investeste în tine”- ce are ca scop susținerea financiară și a studenților pentru finalizarea studiilor, cumularea categoriilor de burse ale  elevilor, reconfigurări curriculare, aspecte legate de educație și cultură, programe sociale etc. Toate acestea se regăsesc în declarații politice, intervenții publice și rapoarte de activitate.

Școala Politică Iași XXI, program aflat la ediția a III-a, demonstrează faptul că deputatul ieșean susține concret și consecvent proiecte destinate dezvoltării și formării tinerilor, prin oferirea unor burse studenților ieșeni și printr-un program intens de activități pe o perioada de 3 luni. Activitățile în cadrul programului sunt numeroase, iar studenții înscriși și acceptati au posibilitatea de a cunoaște, din perspectivă practică, elemente ce țin de domeniul parlamentar, redactarea inițiativelor legislative, structura  declarațiilor politice, semnificațiile interpelărilor  și ale comunicărilor publice etc., elemente de public speaking, de marketing politic, comunicare cu mass-media sau comunicare cu instituțiile partenere.

Programul este adresat tinerilor ieșeni, cu precădere studenților înscriși la ciclurile de licență și master în cadrul universităților din Iași, cu domeniul de studiu științele politice, științele comunicării, științele administrative, jurnalism, științe juridice sau alte domenii apropiate.

Pentru Școala Politică Iași XXI, ediția a III-a 2018, studenții interesați se pot înscrie online, accesând urmatorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeK7isHWLN3A3FGcARHo2hIqxos_QGjmu_TNK02ZmrglQzoQQ/viewform

Programul activităților ce urmează a fi desfășurate în cadrul proiectului propune următorul calendar:

  • 21 octombrie – 04 noiembrie – înscrierea candidaţilor;
  • 05 noiembrie – 11 noiembrie – selecția candidaților;
  • 12 noiembrie – 18 noiembrie – activități de cunoaștere;
  • 19 noiembrie – 27 ianuarie – activități în cadrul cabinetului parlamentar, experiențe administrative la nivel județean/national;
  • 28 ianuarie – 03 februarie – pregătirea portofoliului pentru finalizarea stagiului;
  • 04 februarie – 10 februarie – vizită de studiu la Parlament;
  • 11 februarie -17 februarie – colocviu de susținere și premierea participanţilor la ediția a III-a.

În timpul activităților studenții vor avea o bursă lunară oferită de deputatul ieșean, iar în semn de apreciere pentru buna implicare în activitățile programului,  la final de stagiu tinerii vor bneficia de o vizită instituțională, la Parlamentul României, timp de două zile, vizită finanțată de deputat Camelia Gavrilă.

Până acum, aproximativ 20 de studenți au fost selectați în cadru primelor două ediții, din peste 100 de candidați interesați, iar feedback-ul lor reprezintă dovada clară că Școala Politică Iași XXI reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru tinerii preocupati de acest domeniu.

„În urma vizitei la Parlamentul României, vizită ce ne-a fost oferită gratuit în cadrul Școlii Politice Iași XXI, toate așteptările s-au transformat într-o experiență inedită. Simplele planuri au devenit aspirații, colegii au devenit amici și ideile au fost concretizate în dezbateri pline de conținut. Școala Politică Iași XXI depășește treptat orice așteptare pe care am avut-o initial și aș încuraja fără reținere orice student implicat să aplice la următoarele ediții.”, a transmis Irene Drăgan, studentă la Facultatea de Drept – U.A.I.C, participantă la prima ediție a Școlii Politice IAȘI XXI.

„Experienta de lucru alături de doamna deputat Camelia Gavrilă a fost una benefică, un demers interesant pentru a înțelege modul în care se dezbat inițiative, se evaluează proiecte sau modul cum legiuitorul formulează probleme de interes național.     Astfel, am simțit că se adâncesc sensurile programului Școala Politică Iași XXI și s-a creat un simbolic liant între studenți și parlamentari”, a transmis Paul Gologan, student la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice – U.A.I.C, participant la a doua ediție a Școlii Politice IAȘI XXI.

Deputatul ieșean prof. drCamelia Gavrilă afirmă că: „Suntem la a treia ediție a acestui proiect, iar pasiunea începutului s-a pastrat, din dorința de a stimula implicarea studenților în activități civice, politice, parlamentare, pentru a-și valorifica energia, cunoștințele și creativitatea. Am considerat mereu că un parlamentar trebuie să își îndeplinească responsabilitățile prin demersuri legislative, activități eficiente, implicare și acțiune,  dar în aceeași măsură trebuie să ofere proiecte și oportunități concrete pentru dezvoltarea comunității, formarea noilor generații și pregătirea tinerilor pentru o viitoare profesie, dar și pentru înțelegerea și receptarea obiectivă a fenomenelor politice naționale și internaționale. Școala Politică Iași XXI reprezintă un proiect devenit deja tradiție în cadrul activității mele parlamentare, îi aștept cu bucurie pe studenți să se înscrie și să participe în cadrul unui program care le va oferi cu siguranță experiențe practice interesante”.