Școala online generează depresie

Distance learning online education. A schoolboy boy studies at home and does school homework. A home distance learning

Romania a depasit 10 luni de cand este in pandemie, iar evolutia nu esteuna favorabila. Decizia ca scolile sa ramana inchise se mentine, iar telemunca a devenit un mod de viata pentru multi parinti, care se impart intre serviciu si temele copiilor. Specialistii sutin ca efortul nu aduce intotdeauna rezultate pozitive, ba din contra apar problemele de sanatate din cauza epuizarii.

Pana la inceputul pandemiei, profesorii erau cei care se ocupau de educatia si implementarea invataturilor pentru elevi. Acum aceasta sarcina le revine parintilor. Acestia sustin ca le este foarte greu, mai ales cand nu au un singur copil. Mama este cea care se imparte intre mai multe materii.

Am si o fetita mai mare in clasa a VI-a la care este si mai greu. Sunt multe obiecte. Profesorii sunt implicati dar nu au ocazia sa ii ia pe fiecare in parte. – spune o mamă din Iași.

Reporter: Mai aveti timp de treburile casnice?

Mama: Trebuie. Am noroc ca, cea mare se mai implica in lectiile lui. Este foarte greu cu mai multi copii, poate ca si cu unul apoi cu mai multi.

Reporter: Cat timp acordati temelor copiilor?

Mama: o ora doua maxim. Incerc sa ma impart in ora asta.

Studiile arata ca parintii ai caror copii fac scoala online de acasa sunt mai predispusi la depresie si anxietate. Iar parintii care au cel putin un copil la cursuri de acasa prezinta un risc cu aproximativ 20% mai mare sa dezvolte probleme cu somnul. Sunt insa si femei care nu se lasa induplecate de presiunile scolii online si au solutii pentru a i aduce pe calea cea buna, spune o mama furioasa pe situatia actuala.

Reporter: Printre activitatile dumneavoastra aveti timp sa va ocupati si de copii?

Mamă: Da. Ma ocup si de copii. Pun batul pe ei si ii trimit si la scoala si sa dea cu pixul. Nimeni nu socoteste ca mine. Acestia tineri nu socotesc cu pixul cum socotesc eu. Eu asa am invatat, cu pixul. Ei il pun pe sarsaila acolo si le-a aparut rezultatul. 

In acelasi timp, scoala online se dovedeste a fi toxica si pentru psihicul elevilor spun specialistii. In cazul lor se poate instala depresia sau anxietatea severa datorate de lipsa socializarii si departarea de la mediul scolar in care socializa cu diferite persoane.

Petronela Nechita-medic primar psihiatru

Am avut destul de multe cazuri in aceasta perioada in ambulatoriul de specialitate unde eu lucrez. Este important ca parintele sa isi supravegheze copilul si activitatea online a acestuia pe langa acele activitati scolare copilul petrece foarte multe ore in fata calculatorului. 

Sunt si consecinte fizice cum ar fi si tulburari ale acuitatii vizuale, obezitate, tulburari si modificari ale coloanei vertebrale scolioza, cifoza.

Profesorii, elevii si parintii spera in continuare ca unitatile de invatamant sa se deschida in cel de-al doilea semestru.