Școala de Arte cu doi angajați: directorul și femeia de serviciu

Scoala Populara de Arte Iasi

Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași a rămas cu doar doi angajați pe partea administrativă. Mai exact cu directorul și îngrijitoarea. Acest lucru se datorează anchetelor penale în care este vizat directorul instituției, Vlad Baba. O parte din angajați au demisionat, iar acum nimeni nu mai participa la concursurile de angajare. Surprinzător sau nu, conducerea scolii cere acum ajutor Consiliului Județean Iași pentru a scoate instituția din impasul în care se află.

În ultimii doi ani, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași trece printr-un impas. Direcția Națională Anticorupție a efectuat mai multe cercetări la această instituție, unde s-a descoperit faptul că atât directorul Vlad Baba, cât și personalul din Compartimentul Financiar – Administrativ ar fi fost angajat nelegal. Întreaga situație a afectat foarte mult instituția care acum a rămas doar cu directorul și îngrijitoarea. Vlad Baba a transmis Consiliului Județean Iași adrese prin care solicită sprijinirea instituției care se confruntă cu o lipsă acută de personal.

„Ca urmare a faptului ca Școala Populară de Arte se confruntă cu un deficit de personal în cadrul compartimentului Financiar Administrativ, rămânând doar cu persoana ce ocupa postul de îngrijitor, va rugăm să ne sprijiniți cu detașarea de personal specializat. Instituţia nu işi poate desfaşura activitatea curentă din cauza lipsei de personal”, se arată în adresa trimisă de directorul Vlad Baba.

Conducerea instituției spune că a efectuat toate demersurile pentru a face angajările de personal, dar fără succes, întrucât nimeni nu s-a arătat interesat de posturile scoase la concurs de Școala Populară de Arte „Titel Popovici”.

„În ceea ce priveşte organizarea concursurilor pentru ocuparea celor 3 posturi aprobate prin adresa 21428/27.05.2022, vă informăm că şcoala a făcut, in două rânduri demersurile necesare, de inviţatie – participare cu oferte (pentru a achiziţiona o firmă de recrutare-resurse umane, sau un expert in legislaţia muncii) pentru organizarea şi implementarea procedurilor de concurs pentru posturile unice rămase vacante. Anunţurile au fost lansate atât pe site-ul şcolii, cât şi pe platforma SEAP”.

Acum, Consiliul Județean Iași intenționează să constituie o comisie care să gestioneze situația în care se află Școala Populară de Arte.

În urma acestor atenționări venite de la management cât și de la birou, activitatea se desfășoară cu greutate sau nu se poate desfășura în contextul în care toți angajații administrativi de acolo avem directorul și îngrijitoarea cărora nu li se pot da atribuții suplimentare. Toate încercările noastre de a detașa sau angaja personal în plus au fost sortite eșecului, a declarat Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Pe de altă parte, consilierii județeni spun că, soluția optimă pentru Școala Populară de Arte ar fi schimbarea managementului.

Dezastru pe toată linia. Încă de la începutul mandatului, legat de Școala de Arte Titel Popovici și de managerul de acolo și Costel Alexe sunt și două dosare la DNA pentru diverse angajări care nu trebuiau să fie făcute. Acum vine directorul și vor să facă o comisie în care să analizăm, nu prea știu ce dacă el și-a făcut treaba sau nu. De asta este pus el director acolo. Să aibă grijă de angajați, să angajeze personal. Nu trebuie să venim noi, consilieri județeni sau executivul ca să îl îndrumăm cum să facem o angajare, a spus Etienne Ignat, consilier județean USR.

Vlad Baba nu a fost găsit pentru a oferi un punct de vedere despre situația în care se află instituția pe care o conduce.