Sclavie si proxenetism, in Londra! Zeci de tineri din Iasi au cazut victime

Sharing is caring!

Zeci de tinere din Romania erau exploatate sexual si obligate sa isi vanda trupurile pe bani grei, peste hotare. Proxenetii romani castigau si 2000 de lire sterline pe zi, de la o singura fata care era obligata sa ofere servicii sexuale contra cost. 20 de persoane au fost retinute si urmeaza sa fie aduse in Romania, pentru audieri. Cele mai multe victime sunt din Iasi, spun procurorii DIICOT.

Autoritatile britanice, impreuna cu procurorii de la DIICOT Iasi, au facut perchezitii la 15 adrese domiciliare din Londra, Marea Britanie. In urma descinderilor, 20 de romani au fost arestati si urmeaza sa fie adusi in tara, unde sa fie judecati pentru trafic de persoane si proxenetism. In bordelurile din Londra, 60 de tinere, mare parte din judetul Iasi, au fost exploatate sexual in ultimii 3 ani de zile.

34 dintre tinere au ajuns sub protectia anchetatorilor din Romania. Tinerele erau recrutate din mediul rural si li se promiteau locuri de munca decente in strainatate. Dupa ce erau ademenite si convinse cu un trai mai bun decit cel pe care il aveau acasa, erau tinute in apartamente inchiriate in Iasi, Braila si Constanta si, ulterior, duse in Londra.

Ajunse in strainatate, fetele erau cazate in 15 bordeluri in care isi desfasurau si activitatea de proxenetism. Daca refuzau sa se prostitueze, erau batute si santajate. In schimbul serviciilor sexuale, fiecare tanara producea intre 500 si 2000 de lire sterline pe zi, spun procurorii DIICOT Iasi.

Desi li se promitea ca un procent de 30% va ajunge si la ele, ca recompensa pentru munca prestata, in realitate, victimele nu primeau decit sume infime de bani.

Ofiter BCCO Iasi: “‘Lucratorii BCCO, sub coordonarea DIICOT, au organizat si desfasurat o actiune privind un caz de grup organizat si proxenetism, a fost vizata o grupare care actiona din 2016, in Marea Britanie. O grupare bine organizata pe sistem piramidal, fiecare membru avand rol bine determinat in cadrul ei, iar liderii gruparii au facut tot ce este posibil pentru a nu fi descoperiti. Acestia coordonau din umbra intreaga activitate a gruparii in detaliu, controlau 15 bordeluri clandestine din Marea Britanie, in zone centrale ale Londrei. Din cercetarile noastre a reiesit ca au exploatat, din 2016, peste 60 de tinere”.

In urma perchezitiilor, au fost ridicate 7.000 de lire sterline, 12 mii de euro, 10 mii de lei, dar si doua masini de lux, laptopuri, telefoane mobile si droguri, 300 de grame de cocaina, spun procurorii DIICOT Iasi: “Cu ocazia actiunii organizate concomitent, in Romania si Marea Britanie, au fost descoperite si identificate si scoase din exploatare 34 de tinere din Londra, au fost retinute 20 de persoane in Londra si una in Romania si urmeaza sa se faca demersuri pentru emiterea unor mandare de arestare europene pentru membrii gruparii infractionale care nu au fost gasiti in Romania!”

19 persoane au fost retinute in Londra si urmeaza sa fie trimise in Romania, cu mandate de arestare europeana. Pe numele a doi dintre liderii gruparii erau deja emise mandate de arestare, emise de autoritatile din Romania, fiind acuzati si cercetati pemtru savarsirea infractiunii de tentativa de omor. Un alt barbat din Constanta a fost si el retinut in acelasi dosar de proxenetism si trafic de persoane. Cercetarile continua in acest caz.

shares