Schimbări la biletele de tratament din 2024 ale pensionarilor. Regulile noi, prevăzute în noua lege a pensiilor

Pensionarii românii care primesc bilete de tratament sau soţii acestora vor beneficia de noi avantaje începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Potrivit noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea merge împreună la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament.

Regula de bază, când vine vorba de tratamentul balnear la care au dreptul asigurații și pensionarii, rămâne aceeași: prestațiile privind tratamentul balnear sunt furnizate prin acordarea de bilete de tratament asiguraților și pensionarilor sistemului public de pensii, în limita sumelor alocate pentru această prestație, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.În plus, ca excepție de la regula amintită, de la 1 septembrie 2024, „se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, se arată în noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023.

Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească aceștia pentru a-și putea însoți partenerul pensionar la băi este plata integrală a biletului de tratament.

La fel ca în şi până acum, noua lege a pensiilor mai prevede că asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, după cum urmează:

– gratuit – persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;

– cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești – asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți la punctul anterior.Noua reglementare a pensiilor prevede clar că durata biletului de tratament balnear este de 16 zile. Durata tratamentului balnear este acum, potrivit Legii 263/2010, de 12-18 zile, potrivit avocatnet.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *