Scene ridicole si protest la Maternitatea Elena Doamna

Sharing is caring!

Scandal la o maternitate de stat din Iasi, dupa ce medicii au refuzat sa consulte o gravida infectata cu noul coronavirus. Pentru ca nu au echipamente de protectie, medicii, asistentele si infirmierele au protestat in fata spitalului.

In cele din urma, pacienta a fost consultata de medicii obstreticieni timp de aproape doua ore. Socant este faptul ca gravida a fost adusa la maternitate pe o targa, invelita cu o patura.

La externare, pacienta a plecat pe picioarele ei si a fost ajutata sa urce intr-o ambulanta. Desi trebuia sa fie transportata intr-o izoleta, femeia a fost plimbata prin curtea maternitatii fara echipament complet de protectie, acoperita doar cu un halat simplu si masca fara filtru.

Peste 30 de angajati ai maternitatii “Elena Doamna din Iasi” au protestat in fata unitatii medicale, nemultumiti ca li s-a impus sa consulte o gravida, asta desi spitalul nu era de garda.

Pentru ca nu au suficiente masti si manusi de protectie si nici combinezoane, personalul medical a blocat accesul unei autospeciale SMURD in curtea institutiei. In cele din urma, dupa aproape o ora, gravida a fost coborata, pe o targa, si dusa intr-un pavilion special amenajat pentru paciente infectate cu noul coronavirus.

Doina Iancu, medic obstretician al maternitatii “Elena Doamna”: “In mod normal, ar fi trebui sa ajunga la Maternitatea Cuza Voda, din doua puncte de vedere, primul ca era garda lor si 2, ca noi nu primit gravide sub 34 de saptamani. Gravida avea un dosar bine facut de la Targu Neamt care arata ca sarcina este de 33 de saptamani. Eram pregatiti insa emotiile sunt mari pentru ca in momentul in care esti pus in situatia faptului implinit, ai o strangere de inima dar cand te gandesti ca omul ala din salvare este in salvare in fata unei porti inchise si nu stii cine este acolo trebuie sa te duci sa faci ceva. Instructajul este suficient, materialele nu sunt siuficiente”.

Dupa doua ore petrecute intr-o sala de operatie, timp in care a fost consultata de o echipa 9 de medici, asistente si o infirmiera, gravida a iesit pe propriile picioare din maternitate si dusa la Spitalul de Boli Infectioase, unde va ramane internata si tratata pentru coronavirus.

Managerul maternitatii sustine ca a fost anuntat telefonic, de catre inspectorii DSP, ca va trebui sa primeasca o gravida diagnosticata cu noul Covid-19. Din lipsa de materiale de protectie, a cerut echipamente de la alta maternitate de stat din Iasi, dar a fost refuzat.

Gabriel Martinescu, manager al maternitatii “Elena Doamna”: “Reactia a fost doar datorata nelamuririi situatii, de ce noi ca spital sa avem acest caz si nu spitalul Cuza Voda. Eu tin sa va spun ca intreg personalul chiar si cu acea stare de panica care s-a creat si-a dus la indeplinire misiunea si misiunea lor a fost sa intre in sala si sa ajute aceasta mama. Eu fac apel ca intregul personal sanitar sa fie sustinut si ce inseamna sa fie sustinut, atat cu echipamente de protectie, cat si inteles ca trece prin perioade foarte grele de stres. S-a vazut si astazi este nevoie de unitate, deci nu ne putem pasa situatia de la unul la altul. Avem nevoie de sprijin, ca spitalul Cuza Voda care nu va folosi acele echipamente de protectie sa ni le puna la dispozitie, cum sa va spun, e lipsa de colegialitate”.

Gravida are 26 de ani si este insarcinata in 33 de saptamani, sarcina urmarita de medic. A luat coronavirus de la sotul intorc recent din Anglia. Barbatul este asimptomatic si urmeaza sa fie testat in perioada urmatoare.

Femeia va fi consultata, periodic, de medic, in salonul in care este internat, la spitalul de Boli Infectioase. Maternitatea “Elena Doamna” a fost desemnata, de Consiliul Judetean Iasi, sa preia si sa trateze toate gravidele infectate cu noul coronavirus.

shares