Scene de groază la morga din Mykolaiv. Cadavrele zac pe jos în saci de plastic

2022_03_16_morga2_rsz_crp

Institutul medico-legal din oraşul ucrainean Mykolaiv, atacat de Rusia, spune că a primit 120 de cadavre – soldaţi şi civili – de la izbucnirea războiului, relatează Al Jazeera, într-un impresionant reportaj despre consecinţele războiului din Ucraina… morţi ale căror corpuri zac pe jos.

Unul dintre cadavre zace cu mâinile împreunate, ca şi cum s-ar ruga. De fapt, spune angajatul morgii, arunca cu cocktailuri Molotov când l-au prins ruşii. I-au legat mâinile şi l-au executat.

Acestea sunt imaginile înfiorătoare de la morga din Mkolaiv, un oraş de pe malul Mării Negre, care se află de câteva zile sub atac rusesc.

Afară, în curtea Institutului de medicină legală unde se află morga, zăpada cade constant peste cadavrele învelite în saci de plastic gri, care aşteaptă să fie luate de acolo.

În clădirea dărăpănată, cadavrele sunt aşezate pe podea din lipsă de spaţiu. Mirosul insidios al morţii, amestecat cu dezinfectant, pluteşte peste tot.

Medicii efectuează autopsii în condiţii de igienă îndoielnică. Cadavrele goale zac în drum spre camera frigorifice, unde sunt îngrămădite victimele unui bombardament ce a avut loc cu câteva zile mai devreme în apropiere de Ochakiv.

Vladimir, un angajat al morgii, care şi-a dat doar prenumele, îşi aprinde ţigară după ţigară.

„Nu am văzut niciodată aşa ceva. Credeam că cel mai rău lucru care ni se putea întâmpla aici erau accidentele de maşină”, spune el, clătinând din cap.

„Atât de tânăr”

Traversând din nou curtea, Vladimir deschide o uşă care dă într-un spectacol de coşmar.

Aproximativ 30 de cadavre sunt aşezate pe jos. Doi soldaţi în trening, dintre care unul spintecat, sunt stivuiţi unul peste altul. Se pare că sunt şi civili.

„Sunt atât de tineri, mai tineri decât nepotul meu”, afirmă Vladimir.

În fundul încăperii, se află şi un soldat rus.

„Îi ţinem separaţi”.