Scenariul galben pentru majoritatea claselor din Iași

DSC_7493

Școlile din Iași se deschid în scenariul galben, incidența in municipiu ajungând la 1,51  cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. În sălile de clasă vor merge doar elevii din anii terminali, precum clasele care se îndreaptă spre etapa de finalizare a învățământului primar, elevii de clasa a 8-a și cei care se apropie de examenul maturității. Aceste categorii de elevi vor beneficia gratuit și de materiale sanitare, precum măști de protecție sau dezinfectantul amplasat în școli.

După câteva zile de  discuții cu directorii instituțiilor de învățământ s-a decis scenariul cel mai oportun pentru deschiderea școlilor în ultimul semestru. Decizia este fondată de numărul ridicat de cazuri de infecție cu noul coronavirus din ultima perioadă, însă părinții nu se arată tocmai încântați de această decizie luată de autorități. Aceștia spun că, părinților care ar trebui să dedice mult timp verificării temelor copiilor le este greu. Acestia se tem și de schimbarile care sunt tot mai frecvente în comportamentul copiilor.

VOX:
Fizic, fizic, cât de grabă că se strică elevii. Nu mai sunt ei ce au fost și trebuie neapărat. sunt de acor să înceapă cât mai curând acești trei copii ai mei. Vă rog din suflet să mă credeți. Copii au luat-o razna din cauza acestor lecții on-line. Este greu, greu cu trei copii pe un singur calculator, dar este mai bine să meargă zi de zi la școală.

Mă îngrijorează foarte mult că  elevii au nevoie să socializeze, să iasă în aer liber. Chiar și drumul ăsta spre școală și înapoi repreziuntă un moment de a se mișca.”

Luni, pe 8 februarie se vor întoarce în clase peste 31 de mii de elevi, ceilalți vor studia în on-line așa cum au procedat și semestrul care tocmai s-a încheiat.

Mihai Chirica- primar Municipiul Iași
De la început s-au publicat scenariile pe care le vom aplica. Sigur, noi știam că vom fi în cel galben, așa am dat toate informațiile. Mai erau câteva nelămuriri legate de cei care nu se îăncadrează în urgență, așa cum am spus la început, dacă stau în online toți sau hibrid. S-a ales toată lumea în online.

Iasul este singurul oraș din România care are în toate sălile de curs sisteme de ânvățare on-line.

Edilul a subliniat că între orele 7 și 8, jumătate din transportul public va fi destinat elevilor. Mijloacele de transport vor fi etichetate, iar în ele au acces doar elevii și însoțitorii  elevilor de vârste mici. Dezinfectarea se face la fiecare capăt de linie, iar pe rutele aglomerate, cum este Copoul, vor fi controale.