Scena politica din Iasi, pusa sub presiune: „Primarul Chirica scânceşte că nu a putut fi validat astăzi noul consilier PNL. Dar noi cei de la USR aşteptăm de aproape doi ani validarea unui nou consilier în locul celui furat”. Cine sunt posibilii „trădători” din mâneca primarului?

consiliul local iasi

Primul duel politic din anul pre-electoral 2023 are loc în aceste zile la nivel local. Ameninţat cu pierderea majorităţii politice, primarul Mihai Chirica forţează, faţă de alţi ani, votarea proiectului de buget pe repede-înainte. Dezbaterile cu cetăţenii, anunţate la finalul trecut, nu au mai avut loc. Primarul a convocat şedinţa de aprobare a bugetului fix în ziua (18 ianuarie) în care ar putea să piardă majoritatea în Consiliul Local: instanţa ar putea lua o hotărâre în urma căreia viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR) să-şi piardă mandatul. Votul acestuia face diferenţa în CL şi asigură majoritatea alianţei PNL-PMP, motiv pentru care a şi fost răsplătit cu postul de viceprimar. 

În schimb, opoziţia politică (PSD şi USR) a lansat un contraatac: profitând de demisia unui liberal din CL (Alin Andrieş a fost numit secretar de stat), a boicotat, ieri, depunerea jurământului de către înlocuitorul său (Marius Rîpanu).

Procedura era una formală, mandatul lui Rîpanu fusese deja validat de instanţă, dar şedinţa CL nu a putut avea loc din cauza boicotului opoziţiei: nu a fost îndeplinit cvorumul necesar, respectiv prezenţa a 14 consilieri din 27, în condiţiile în care PNL şi PMP au acum 13 reprezentanţi.Şedinţa pentru înlocuirea lui Andrieş a fost convocată din nou pentru luni, 16 ianuarie, cu 2 zile înainte de votul pe buget şi în aceeaşi zi cu o şedinţă a comisiilor de specialitate în care ar urma să fie dezbătut proiectul de buget.

Chiar dacă, luni, Marius Rîpanu va depune jurământul, opoziţia din CL mai are o pârghie prin care poate amâna votarea proiectului de buget programată pentru ziua de 18 ianuarie.

Miza este la comisiile de specialitate: un boicot al partidelor de opoziţie la unele comisii cum ar fi, de exemplu, la cea Economică şi cea Juridică, ar duce la lipsa cvorumului necesar pentru desfăşurarea şedinţei de comisie.

Atât la USR, cât şi la PSD există cel puţin un consilier local care ar putea să treacă de partea PNL-PMP. De altfel, ieri, la şedinţa convocată de primar a fost prezent un consilier de opoziţie: Iulian Huşanu (USR). Acesta a putut fi văzut pe holurile instituţiei, dar nu a mai intrat (de data aceasta) în şedinţă pentru a asigura cvorumul.

De la USR, el este principalul „suspect” de schimbare a loialităţii politice, mai ales în contextul în care, zilele trecute, lideri ai partidului i-au solicitat demisia, după dezvăluirile „Ziarului de Iaşi”. Surse politice spun că nu ar fi singurul „suspect” de la USR.

De altfel, Huşanu, din informaţiile ZDI, ar fi convocat deja pentru luni şedinţa Comisiei de muncă (la care este preşedinte), un semn că nu toţi din USR sunt în acord cu ideea unui boicot în continuare. De la PSD, surse politice ne-au indicat doi consilieri: Marian Dălban şi Mihai Gavril.Primarul Mihai Chirica a fost mai tranşant în declaraţii. „Este limpede că alianţa toxică pentru Iaşi dintre USR şi PSD apelează din nou la tertipuri ieftine pentru a bloca adoptarea bugetului local şi, astfel, funcţionarea normală a administraţiei locale şi a oraşului nostru”, a spus edilul-şef al Iaşului. În schimb, el a primit o replică de la deputatul USR Cosette Chichirău.

„Primarul Chirica scânceşte că nu a putut fi validat astăzi noul consilier PNL. Dar noi cei de la USR aşteptăm de aproape doi ani validarea unui nou consilier în locul celui furat. Ar trebui să-i fie ruşine pentru furtul de voturi cu care a trecut bugetul în ultimii doi ani”, a spus deputatul. Primarul a ţinut să facă un apel la consilierii USR şi PSD pentru a nu bloca „dezvoltarea Iaşului”.