Scandalul puiului ingalbenit prin hranire. Specialistii il contrazic pe seful ANPC

Seful ANPC, Horia Constantinescu a dezvaluit o noua metoda de inselatorie in randul operatorilor economici. Acesta a scris pe rețelele sociale ca pasarile ar fi hranite cu suplimente alimentare în care a fost adaugat un amestec de vopsea pentru a reda carnii o culoare galbena lasand impresia ca puiul este crescut natural.

Pe de alta parte, specialistii in domeniu spun ca acest lucru nu este posibil și ii cer sefului ANPC documente exacte care sa ateste acest lucru. De asemenea, directorul ANSVSA Mihai Ponea îl acuză pe președintele ANPC Horia Constantinescu că induce în eroare oamenii cu afirmații legate de puiul vopsit și cu salmonella.

Comercianti folosesc noi tertipuri pentru pacalirea romanilor, mari consumatori de carne de pui, a anuntat Horia Consantinescu, seful ANPC. Unii operatori economici au ales sa ingalbeneasca carnea de pui prin hranire pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată.

„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată.  Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți.  Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră.” a transmis șeful ANPC, Horia Constantinescu.

Cu toate acestea, specialistii transmit ca nu este adevarat si posibil ca puii să fie vopsiti.

Leo Stafie – Rep. Asociația Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă Iași: „Am rămas perplex, nici nu am cuvinte sa ma exprim. Nu cred ca este o declaratie normala pentru ca nu exista asa ceva. Ori in Romania s-a deschis vreo fabrică de vopsele si trebuie promovata, ori nu pot să-mi dau seama. Si trebuie spus telespectatorilor in felul următor. In industria avicola se utilizeaza substante autorizate sanitar-veterinare. Cand vorbim de substante, nu vorbim de substante chimice ci de suplimente alimentare, furaje, nici nu stiu cum sa spun. Daca s-ar folosi substante de sinteza chimica, ar trebui autorizate sanitar veterinare. Nu te duci la un  magazin de pe strada, cumperi doua kilograme de vopsea si te apuci sa administrezi in furajarea puilor.”

Informațiile transmise de seful ANPC, Horia Constantinescu au fost dezmințite și de ANSVSA care au transmis că este o dezinformare. Potrivit acestora, exista 2500 de tipuri de salmonella insa doar 2 dintre ele sunt periculoase.

Horia Constantinescu sustine ca furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înşelătoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *