Scandal intre presedintele Partidei Romilor Iasi si Inspectoratul Scolar Judetean Iasi

Sharing is caring!

Consilierul pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Iasi, Elena Motas a semnalat in urma cu cateva zile, ca la scoala Zece Prajini, un copil rom din clasa a doua a fost pedepsit de invatatoare sa stea in genunchi cu mainile sus.  “Criza personalului calificat din sistem a făcut ca la școala din Zece Prăjini directorul sa angajeze o “învățătoare”, fosta vânzătoare la un Market, fără experiența și fără testare. Aceasta doamna a venit însoțită la școala de sotul ei și de propriul copil. A considerat foarte educativ sa pună un copil rom din clasa a II-a sa stea in genunchi cu mâinile sus… drept pedeapsa. Copilul suferea de obezitate și insuficienta cardiaca. Sa umilești un copil de 7 ani in fata propriului copil, mi se pare o lecție de rasism și un abuz emoțional fără precedent. Umilința ar fi durat și mai mult dacă educatoarea nu ar fi dat buzna in clasa , educatoarea de etnie roma. Directorul a încercat sa mușamalizeze incidentul și a sfătuit-o pe vânzătoare sa demisioneze, insistând ca mama elevului sa nu facă sesizare. Eu personal am sesizat inspectoratul școlar in speranța ca va analiza împrejurările in care s- au petrecut lucrurile”, a postat Elena Motas pe pagina sa de Facebook. 

In urma acuzatiilor venite la adresa sa, invatatoarea si-a dat demisia. “Doi inspectori școlari din cadrul I.S.J. Iași s-au deplasat la Școala Gimnaziala Dagâța pentru a verifica la fața locului, cu atenție la detalii, situația semnalată prin intermediul unei rețele de socializare de d-na Elena Motaș, situație pe care I.S.J. Iași a tratat-o cu responsabilitate și cu prioritate, autosesizându-se în urma discuțiilor din mediul online. Este adevărat că doamna învățătoare I.I. a avut o abordare complet greșită față de elevul L.D.C., pe care l-a pedepsit, încercând să îl pună într-o postură umilitoare. Această atitudine a doamnei învățătoare este condamnabilă, fiind cauzată, probabil, de lipsa de experiență la catedră și de atitudinea părinților, care i-au comunicat că are acceptul lor pentru a-l pedepsi, întrucât copilul este neascultător. Situația nu a fost declanșată de etnia copilului. Precizăm că doamna I.I. a fost angajată la Școala Gimnaziala Dagâța conform legislației în vigoare, a susținut un concurs în acest sens și este absolventă de liceu cu bacalaureat, dar după incident și-a înaintat demisia”, a anuntat Inspectoratul Scolar.

Elena Motas a continuat acuzatiile de segregare la nivelul judetului Iasi si a dat ca exemplu tot scoala din Dagata.

“Deci exista la Dagata clase formate pe criteriul etnic. Un exemplu clar, la clasa a V-a sunt doua clase pe serie, una cu 25 elevi, toți din Dagata și cealaltă cu 17 elevi din care 9 sunt romi! Vizitat astăzi de ARACIP, descoperit, directorul s-a gândit “sa scoată castanele din foc “ cu mâna mediatoarei școlare și a educatoarei din Zece Prăjini, aceasta din urma suplinitoare, care este responsabila in comisia pentru prevenirea segregării! In aceasta seara misiunea era sa strângă cereri din partea părinților prin care își exprimau acordul sa fie copiii segregati, iar cererile sa fie antedatate….. adică noaptea ca Hoții! O mămica mai isteață ne-a sesizat ! Personal am informat inspectorul care are atribuții pe minorități despre segregare chiar in ziua când era la Școala Dagata ! Ce facem cu segregarea, doamna Farcas, ca exista sub toate formele?! Ce caută in comisia pentru desgregare un suplinitor din învățământul preșcolar, cum poate sa rezolve singura segregarea, chiar ea este de etnic rom”, a scris  consilierul pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Iasi.

In replica, Inspectoratul Scolar Judetean acuza un conflict de interese in cazul Elenei Motas.

“În data de 30 august 2019, a expirat contractul de management al domnului Viorel Motaș, care a ocupat până la acel moment postul de inspector pentru minorități în cadrul I.S.J. Iași. Contractul nu a putut fi prelungit pentru încă un an, întrucât prof. Viorel Motaș, soțul doamnei Elena Motaș, nu îndeplinește două condiții fundamentale: nu este profesor titular și nu este membru în C.N.E.M.E. (Corpul Național al Experților în Management Educațional). În situații de acest gen, M.E.N. nu acceptă derogări. Astfel, domnul Viorel Motaș a revenit la catedră, iar odată cu încetarea colaborării cu I.S.J. Iași a încetat și implicarea sa în cadrul proiectului POCU, unde ocupa funcția de expert pentru educația de tip A doua șansă. Din momentul în care domnul Motaș nu a mai ocupat funcția de inspector școlar pentru minorități, soția acestuia, Elena Motaș, a lansat un șir de acuze la adresa I.S.J. Iași și la adresa inspectorului școlar general, prof. Dr. Genoveva Farcaș, legate de ipotetice fenomene de segregare identificate fie la Școala Gimnazială „Ion Neculce”, fie la Școala Gimnaziala Dagâța. I.S.J. Iași a verificat cu celeritate aspectele semnalate și a răspuns public, detaliat, tuturor acuzelor care s-au dovedit a fi distorsionate, fabricate, departe de realitatea din teren, bazate pe mărturia unor prieteni sau a unor rude ale doamnei Motaș.

Menționăm faptul că pe durata activității sale la I.S.J. Iași, prof. Viorel Motaș nu a semnalat conducerii instituției cazuri de segregare nici verbal și nici în scris și nu a adus la cunoștința colegilor, inspectori școlari, situații tensionate privind segregarea în școlile din județul Iași.

Prin atacurile succesive la adresa inspectorului școlar general și la adresa instituției, ritmul de lucru și activitățile I.S.J. Iași au fost grav perturbate. Astfel, inspectorul școlar care a preluat responsabilitățile inspectorului pentru minorități a fost agresat verbal și intimidat în cadrul unui ședințe de lucru la Prefectura Iași, și anume în cadrul Grupului de Lucru Mixt. De asemenea, doamna Motaș a încercat boicotarea unei dezbateri pe care I.S.J. Iași a organizat-o cu mediatorii școlari și profesorii de limba romani, prin transmiterea unor mesaje de intimidare și amenințare către toți cei invitați. Menționăm că mai mulți inspectori școlari au fost amenințați telefonic și hărțuiți de doamna Motaș, apelați zilnic din diferite motive neîntemeiate. De asemenea, I.S.J. Iași a fost în situația de a transmite răspunsuri repetitive, detaliate, către Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Educației, Instituția Prefectului, Partida Romilor Pro-Europa, filiala Iași, în contextul în care nu există nicio situație care să justifice preocupările și intervenția acestor instituții. 

Condamnăm public atitudinea doamnei Elena Motaș, care prevalându-se de funcția pe care o ocupă în cadrul Instituției Prefectului își permite să transforme relațiile interinstituționale într-o vendetă personală, unicul său scop fiind umbrirea activității inspectorului școlar general, din cauza faptului că Viorel Motaș a părăsit echipa I.S.J. Iași. De altfel, se constată aici un grav conflict de interese cu efecte care conduc treptat spre o posibilă tensiune socială”, se spune intr-un comunicat de presa al ISJ Iasi.

shares