Scandal diplomatic de amploare. Franta isi recheama ambasadorii din SUA si Australia

aukus

Franta si-a rechemat la consultari ambasadorii din SUA si Australia provocate de decizia guvernului din Canberra de a anula un contract de achizitionare a 12 submarine produse de compania franceza Naval Group contra sumei de 90 miliarde de dolari. Australia a decis sa achizitioneze pana la urma submarine nucleare produse de SUA, provocand stupoare in Franta.

„Abandonarea proiectului care a legat Australia si Franta incepand cu anul 2016 si anuntarea unui nou parteneriat cu SUA pentru lansarea studiilor cu privire la o posibila colaborare pentru submarine nucleare constituie un comportament inacceptabil intre aliati si parteneri care afecteaza conceptia pe care o avem despre aliantele noastre, parteneriatele noastre si importanta regiunii Indo Pacifica”, a spus ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian.

Este pentru prima data cand Franta isi recheama un ambasador in SUA. Franta a anulat de asemenea, o gala pentru comemorarea aniversarii bataliei din Golful Chesapeake care s-a incheiat cu victoria flotei franceze asupra britanicilor la 5 septembrie 1781.

In 2016, guvernul liberal al prim-ministrului australian Malcolm Turnbull a semnat un acord de 90 de miliarde de dolari cu firma franceză Naval Group, pentru construirea unei noi generații de 12 submarine. Programul a fost marcat de întârzieri și explozii ale costurilor, ducând la incertitudine și tensiune în culise.

În februarie 2021, un plan inițial de proiectare a fost respins ca fiind prea scump, iar Grupul Naval a primit termen până în septembrie pentru a-și îmbunătăți propunerea. La o anchetă a Senatului la începutul lunii iunie 2021, întrucât întârzierile erau în curs, secretarul apărării, Greg Moriarty, a dezvăluit că a luat în considerare elaborarea unor planuri de urgență dacă proiectul francez va eșua, recunoscând că au existat probleme în curs de peste un an.

Două săptămâni mai târziu, premierul Scott Morrison l-a întâlnit pe președintele Emmanuel Macron la Paris și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la derularea proiectului, iar Macron a spus că Franța își asumă un angajament „complet”.

Joi, primul ministru al Australiei, primul ministru al Regatului Unit și președintele Statelor Unite ale Americii, au anunțat un parteneriat trilateral consolidat de securitate între Australia, Marea Britanie și SUA.

Prima inițiativă majoră în cadrul AUKUS, denumirea noului parteneriat a fost achiziția de către Australia a cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară. Guvernul australian intenționează să construiască aceste submarine în Adelaide. Anuntul a fost primit cu stupoare de catre Franta.