Șase spații verzi din oraș vor fi regenerate cu ajutorul fondurilor europene

spatii veryi

Municipalitatea ieșeană va crea peste 30.000 de metri pătrați de noi spații verzi. Consilierii locali vor decide joi, 29 noiembrie, privind aprobarea studiilor de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și a devizelor generale aferente a două proiecte de reabilitare și modernizare a mai multor terenuri din Municipiul Iași.

Prin primul proiect, „Reabilitare și modernizare zonă de agrement C. A. Rosetti”, se dorește înfrumusețarea zonei de agrement C. A. Rosetti și include reconversia și refuncționalizarea a 17.912 metri pătrați de teren neutilizat. Conform devizului general, valoarea totală a investiției este de 14.003.263 de lei, cu TVA. Durata de realizare a proiectului este estimată la 36 de luni.

Al doilea proiect, „Oază de verdeață din cartierul nostru – program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate / degradate de mici dimensiuni”, vizează reconversia și refuncționalizarea a 12.741 metri pătrați de teren neutilizat. Terenurile care urmează a fi înfrumusețate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătrați), strada Bradului, nr. 17 A (4.250 metri pătrați), strada Egalității, nr. 27 A (2.519 metri pătrați), strada Butnari, nr. 13 A (1.673 metri pătrați) și strada Romană (1.635 metri pătrați). Valoarea totală a investiției este estimată la 8.081.887 de lei, cu TVA, iar durata de realizare a proiectului la 28 de luni.

După aprobarea Consiliului Local al Municipiului Iași, ambele documentații vor fi depuse în vederea accesării unei finanțări nerambursabile dprin Programul Operațional Regional – Axa Prioritară 4 – Prioritatea de investiții 4.2 „Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului”.

Proiectele includ demolarea clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare, care nu aparțin patrimoniului național cultural, realizarea de alei pietonale, amenajarea de spații verzi, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate, achiziționarea și montarea elementelor constructive de topul alei, foișoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, vestiare și scene, instalarea de Wi-Fi în spațiile publice, instalarea de sisteme de supraveghere video a spațiilor, dotarea cu mobilier urban, modernizarea străzilor urbane care conduc în mod direct la terenul supus intervenției, înlocuirea și / sau racordarea la utilități publice a terenului obiect al investiției, precum și realizarea sistemului de irigații și a sistemului de iluminat pentru spațiile care urmează a fi amenajate.