Șase persoane suspecte că vindeau ilegal articole pirotehnice interzise, reținute în urma unei ample operațiuni a poliției

tineri reținuți

O amplă operațiune a poliției s-a desfășurat în 24 de județe cu ajutorul ofițerilor specializați în combaterea criminalității organizate și fraudei.  

Anchetatorii urmăreau mai mulți indivizi suspectați că vindeau ilegal articole pirotehnice interzise pentru publicul larg. Șase persoane au fost reținute în urma descinderilor.

În zori, zeci de echipaje ale poliției au pornit spre diferite adrese din București și din țară, unde aveau informații că sunt ascunse articole pirotehnice comercializate ilegal.

O structură importantă care a participat la misiune a fost Direcția pentru Operațiuni Speciale, ai cărei poliţişti au aflat că circuitul ilegal părea să pornească tocmai de la cei care procură legal articolele pirotehnice din alte țări.

Suspecții se încumetă să încalce legea, cel mai probabil pentru că pedeapsa e pentru ei prea mică în comparație cu veniturile ilegale. Cei care sunt prinși că vând artificii fără autorizație riscă cel mult 12 luni de închisoare, iar dacă nu au antecedente nici nu vor ajunge după gratii.

În schimb, cele peste 100 de tone de articole pirotehnice confiscate până acum de polițiști valorează pe piața neagră peste un milion de euro.

Polițiștii le atrag atenția celor care vor să folosească artificii de Revelion, singurul moment când se permite utilizarea lor după miezul nopții, că amenzile pot ajunge și la 6.000 de lei pentru cei care le arunca lângă locuințe, păduri, instalații de curent și gaz sau în spații aglomerate. Folosite incorect, chiar și articolele destinate publicului pot provoca răni, arsuri și pot stârni incendii.