Șase copii au murit in Marea Britanie din cauza infecției cu streptococul A

streptococ A

Incepand cu luna septembrie, sase copii au murit in Marea Britanie cu o afecțiune invazivă cauzată de streptococul A, inclusiv cinci copii sub 10 ani, a anunțat Agenția britanică de securitate sanitară. 5 copii sunt din Anglia si unul din Tara Galilor. Niciun deces nu a fost confirmat în Scoția sau Irlanda de Nord.

Infecțiile cu streptococul A sunt în mod normal ușoare, dar oamenii se pot îmbolnăvi grav. Părinții îngrijorați de simptomele copilului lor ar trebui să ceară sfatul medicului, a recomandat UKHSA. Deși este neobișnuit, anul acesta s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infecții invazive cu streptococul de grup A, în special la copiii sub 10 ani.

Un copil din Ealing, în vestul Londrei, și un altul din Ashford, în Surrey, se numără printre cei care au murit după ce au contractat această infecție. Un băiat de patru ani, numit Muhammad Ibrahim Ali, din High Wycombe, Buckinghamshire, a murit, de asemenea, luna trecută. Eleva de școală primară, Hanna Roap, din Penarth, Vale of Glamorgan, a murit, de asemenea, din cauza infecției.

Infecțiile cauzate de bacteria streptococului din grupul A sunt de obicei ușoare, cu simptome precum durerea în gât sau infecții ale pielii. Microbul poate provoca, de asemenea, scarlatină, care, în majoritatea cazurilor, poate fi tratată cu succes cu antibiotice, iar oamenii se recuperează complet.

Cu toate acestea, într-un număr foarte mic de cazuri, infecția cu Streptococul de grup A poate pătrunde mai adânc în organism – de exemplu, în plămâni și în sânge – provocând o boală cunoscută sub numele de Streptococul invaziv de grup A (iGAS), care este mult mai greu de tratat.

Există o serie de simptome care pot fi un semn al unei infecții invazive, inclusiv febră mare, apetit scăzut, deshidratare, comportament alterat și senzație de somnolență foarte mare, potrivit Dr. Colin Brown, director adjunct al UKHSA.

Acesta a sfătuit părinții să fie atenți la aceste semne și „să consulte un medic cât mai repede posibil, astfel încât copilul lor să poată fi tratat și să putem împiedica infecția să devină gravă”.

„Asigurați-vă că vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de deteriorare după o criză de scarlatină, o durere în gât sau o infecție respiratorie”, a adăugat el.

În timpul ultimului sezon înalt pentru infecția invazivă cu streptococul de grup A, în 2017-18, au existat patru decese la copiii sub 10 ani, comparativ cu cele cinci din acest an în aceeași perioadă.

Cea mai recentă creștere este cel mai probabil legată de cantitățile mari de microb care circulă și de amestecul social crescut, a declarat UKHSA.

Dr. Elizabeth Whittaker, conferențiar principal clinic onorific, de la Imperial College London, a declarat: „Nu există nici un motiv de îngrijorare. În primii doi ani ai pandemiei, am văzut foarte puțin streptococ de grup A și a început să circule din nou în 2022, deoarece restricțiile au fost ridicate. De obicei, vedem un număr mare de cazuri la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, adesea după infecțiile cu varicelă. Numerele ridicate în această perioadă a anului sunt neobișnuite și probabil că apar deoarece sezonalitatea normală nu a revenit încă. În mod tragic, atunci când există un număr mare de infecții, vor apărea și cazurile severe. Observăm mai multe pneumonii decât de obicei, cel mai probabil deoarece infecțiile cu streptococul de grup A coincid cu vârful de viroze respiratorii de iarnă, care sunt tipice pentru această perioadă a anului.”

În cadrul investigațiilor sale, UKHSA examinează, de asemenea, rapoartele privind o creștere a numărului de infecții toracice cauzate de streptococul de grup A care au dus la îmbolnăviri grave în ultimele câteva săptămâni.