Sărbătorile, un motiv în plus de tristețe pentru unele persoane
In timp ce unii dintre noi traiesc din plin bucuria sarbatorilor, altii experimenteaza stari complet diferite. Se simt coplesiti de stresul pregatirilor si trec prin reale episoade de depresie in timpul si dupa finalul perioadei. Specialistii recomanda sa nu ne epuisam prea mult si sa luam lucrurile pas cu pas.
Sentimentele de tristete, cu toate starile emotionale asociate, care apar si dureaza pe tot parcursul perioadelor de sarbatoare, in mod special in noiembrie si decembrie si continua la inceputul lunii ianuarie, nu sunt un fenomen rar si nici neobisnuit. Ba chiar din contra, statisticile arata o crestere reala a starilor de depresie si anxietate, a tentativelor de suicid si chiar a numarului de acte suicidale reusite. Desi ar trebuie sa fie „cea mai frumoasa perioada din an” pentru unii dintre noi dominante sunt sentimentele de tristete dureroasa, izolare si singuratate, anxietate si depresie acuta. Cei care au mai suferit de depresie sunt cu atat mai expusi.
„Este plina de bucurie, de implinire, de intalniri cu familia si de asteptari poate uneori nerealiste, de multe ori ascunde o poveste mult mai profunda, mai complexă. Multi oameni in aceasta perioada se confrunta cu stari de singuratate, de izolare. Aceasta frenezie de a bifa toate aceste aspecte, de a arata masa cat mai perfect, de a iesi planificarea cat mai ideal poate duce la stres si la anxietate suplimentara, mai ales atunci cand vorbim despre persoane care deja au niste tulburari psihice, tulburari de sanatate mentala, se confrunta deja cu tulburari de natura emotionala si poate aceste lucruri care pun o presiune suplimentara pe ei duc la o stare si mai accentuata”, a declarat Bianca Agust – medic rezident psihiatru.
Echilibrul este cuvantul care defineste aceasta perioada. Specialistii recomanda ca in aceasta perioada sa nu ne solicitam prea mult si sa stam alaturi de cei dragi pentru a nu simti singuratatea.
„As zice ca cel mai important este sa se asigure un echilibru intre participarea in activitati ce tin de aceste sarbatori si petrecerea timpului pentru relaxare sau pentru a ne bucura cu adevarat de aceste sarbatori. De asemenea este important sa nu ajungem la o stare de epuizare fizica sau emotionala pentru a ne implica in cat mai multe activitati cu scopul de a iesi totul extraordinar si sa ne bucuram si de aceste sarbatori”, a declarat Bianca Agust – medic rezident psihiatru.
Indiferent de forma in care se manifesta, de cauzele care o genereaza, depresia si starile de anxietate nu sunt un motiv de rusine, de jena, nu dovedesc slabiciune. A cere ajutor, a avea nevoie de suport, a te intelege pe tine si a-ti cunoaste limitele este normal si firesc.