Sarbatorile, un cosmar pentru animalele de companie

caine

Artificiile, petardele si rachetele luminoase, folosite la Revelion au devenit o normalitate. Cu toate acestea, materialele pirotehnice produc stres in randul animalelor de companie. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca petardele le sperie pe necuvantatoare si recomanda sa le tinem in casa.

Petardele reprezintă un adevărat pericol pentru animalele de companie. Zgomotul produs de acestea este perceput de animale de aproximativ 50 de ori mai puternic, decât oamenii. Stăpânii animalelor sunt sfătuiţi, de către medicii veterinari să le ofere atenție atunci când aceștia sunt speriaţi.

Ema Stratulat, medic veterinar: „Din păcate distracția oamenilor pentru animăluțe este teroare. Majoritatea înțeleg aceste sunete și lumini ca pe niște amenințări și din păcate foarte mulți se rănesc, încearcă să fugă să se ascundă și în aceste momente se taie, se agață în gard sau se lovesc chiar foarte puernic la nivelul capului și din păcate chiar avem după aceste zile de revelion, foarte mulți pacienți care vin în stare critică la cabinet, foarte multe plăgi care trebuie suturate și chiar de multe ori traume vizibile care durează destul de mult până se rezolvă din punct de vedere emoțional”.

Câinii nu sunt singurele animale care suferă de pe urma petardelor și artificiilor, la fel de afectate fiind păsările sălbatice si mamiferele mici.

Ema Stratulat, medic veterinar: „Din păcate aceste artficii și petarde afectează și animăluțele sălbatice, păsările în mod special, putem observa o mortalitate ridicată a păsărilor după aceste zile de Revelion, pentru că de asemenea se sperie extrem, mulți se lvesc de diverse obiecte sau chiar de stâlp, de firele curentului electric”.

Câinii sunt animalele de companie cele mai afectate, conform unor studii. În Marea Britanie peste 75% din proprietarii de câini au observat că aceștia au un comportament agitat în timpul lansării artificiilor și petardelor, tremură, latră, se ascund. Aceste manifestări reflectă anxietate (36%), frică (48%) și chiar spaimă excesivă (30%), iar în această perioadă numărul câinilor dispăruți se dublează.

Adrian Stratulat, medic veterinar: „Să-i bage în casă începând cu ora 11:30, pentru că vor fugi de acasă. Mulți dintre ei nu vor mai reveni, mulți vor sări gardul și își vor prova leziuni foarte urâte. Ideal ar fi să îi bage în casă sau cei care nu se pot băga în casă, sî li se administreze medicație contra-anxietății. Cea mai practică metodă, este pentru cie poate, să stea împreună cu animalul atunci când încep artificiile sau să facă un sacrificiu să îl țină în interiro sau pastiluțe pentru calamre, dar prima variantă cred că este cea mai fezabilă”.

Urmare a unor studii de specialitate, pocnitorile, petardele, artificiile au într-adevăr impact negativ și asupra viețuitoarelor sălbatice, în principal datorită zgomotului puternic, imprevizibil și efectelor luminoase.