Sărbători atipice pentru toți

craciun_familie

Europa se pregateste pentru un nou val de restrictii datorate numarului mare de cazuri Covid. Olanda intra in carantina pentru urmatoarele 5 saptamani, in Italia multe regiuni sunt inchise partial si a fost anuntata interzicerea calatoriilor de sarbatori intre diferite regiuni. Germania va intra intr-un blocaj dur in perioada de Craciun, deoarece numarul deceselor și infecțiilor cauzate de virus a crescut in ultimele saptamani. In Romania specialistii se contrazic. Daca Alexandru Rafila cere o inchidere totala in perioada sarbatorilor, altii sustin ca se aplatizeaza curba cu numarul de cazuri.

Sarbatori atipice in Europa datorate pandemiei de coronavirus. Pietele de Craciun au fost interzise iar Olanda, Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie au luat masuri dure in preajma sarbatorilor pentru diminuarea numarului de cazuri. In Romania, Raed Arafat a anuntat ca nu vor fi organizate petreceri in strada, in noaptea dintre ani iar de sarbatori trebuie limitate vizitele cu cei dragi. Mult mai drastic, medicul Alexandru Rafila sustine ca situatia Romaniei seamana izbitor cu cea a Germaniei care a ajuns la un lockdown. In acest tablou sumbru, specialistii ieseni sunt mai optimisti. Curba cazurilor se aplatizeaza, sustine Vasile Cepoi, directorul DSP Iasi.

Vasile Cepoi – director DSP Iasi:

Deocamdata si la nivel national si in ultima saptamana, in ultimele 2 saptamani tendinta este de aplatizare a curbei, probabil ca in functie de evolutie se va lua o decizia la nivel national. Daca tendinta este de aplatizare si are si o tendinta de scadere, nu cred ca se va lua aceasta masura. In schimb, cred ca vor fi marite controalele pentru respectarea masurilor pe care le cunoastem. pentru ca intr-adevar cu toate restrictiile va fi o mobilitate mai mare in perioada respectiva si tendinta de a nu respecta regulile se va accentua. De altfel s-a dovedit ca de catre ori au fost evenimente care au generat o mobilitate mare a populatie, s-a intamplat si o cresre a radio-incidentei.

In plus, daca tendinta este de aplatizare si de scaderea ratei de incidenta, nu e nevoie de masuri suplimentare, e nevoie de controlae stricte care sa duca la respectarea masurilor deja stabilite, pentru ca o alta masura suplimentara nu poate fi decat carantina.

Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, Doina Azoicai spune ca nu este nevoie de un lockdown, ci de evitarea aglomerarilor cu ocazia sarbatorilor.

Doina Azoicai, Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie

In primul rand evitarea aceasta a aglomerarilor ocazionate bineinteles de sarbatori, deja masurile au fost luate, adica interzicerea desfasurarilor activitatilor in targurile acestea traditionale de Craciun. Trebuie insa o limitare frecventarii spatiilor comerciale pentru ca populatia va dori sa se pregateasca pentru aceste sarbatori. Daca ele nu se vor inchide, macar masurile de avitare a aglomeratiilor sa fie respectate de fiecare furnizor de astfel de servicii.

Medicul infectionist Carmen Dorobat recomanda oamenilor prudenta de sarbatori si multa cumpatare autoritatilor inainte sa anunte alte restrictii.

Carmen Dorobat, medic infectionist

Trebuie gandita fiecare restrictie in functie de institutiile respective. Fiecare administrator de firma sau de business isi gandeste in asa fel realizarea activitatii astfel incat pe de o parte sa-si protejeze proprii angajati, iar pe de alta parte ne intereseaza sa protejam beneficiarii.

Daca vom avea mare atentie, daca toti cetatenii vor asculta ceea ce noi spunem, sa speram ca nu va creste incidenta acestei infectii in urmatoarea perioada de timp, va ramane un platou, dupa care sa speram si cu ajutorul vaccinului care se arata undeva la orizont sa putem sa avem o descrestere.