„Sărbătoarea Iei” la Miroslava

foto_Miroslava

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie și este un simbol al identității și creativității spațiului românesc. Inițiativa a luat naștere în anul 2013, pe Facebook, devenind ulterior un eveniment la nivel internațional. Această zi este în prezent sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe, de românii de pretutindeni la propunerea comunității online „La Blouse Roumaine”, care a propus bluza tradițională românească drept brand de țară. Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile sale și pentru a demonstra acest lucru oameni din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.

În principalele orașe ale țării, cât și în străinătate au avut loc cu acest prilej numeroase târguri tradiționale și expoziții.
În acest context, primăria comunei Miroslava, județul Iași a organizat duminică, 24 iunie 2018, cea de a II-a ediție a sărbătorii „Ziua Iei la Miroslava”. Programul acestui eveniment a cuprins o varietate de momente artistice susținute atât de artiști locali, precum ”Ansamblul Ciurbeștenii”, Trupa de teatru ”Kamadeva” a Liceului Tehnologic Agricol ”Mihail Kogalniceanu”, care a pus în scena piesa ”Meșterul Manole”, dar și invitați din municipiul Iași: ”Ansamblul Hora Moldovei”, condus de maestrul coregraf Mihai Roșcăneanu și Emilian Păduraru și cântăreața de muzică populară Biatrice Duca.

Participanții au putut vizita expoziția de pictură ,,Din aripa vremii”; a autoarei Iulia Vicol, care a fost expusă în incinta sălii de sport și “Expoziția de ii” de la Muzeul Etnografic din incinta Palatului Olga Sturdza. Pe parcursul desfășurării evenimentului a fost amenajată o piață de desfacere pentru produse tradiționale ale producătorilor locali. La acest eveniment au participat numeroase persoane, atât din comuna Miroslava, cât și din alte localități care au îmbrăcat cele mai frumoase ii și au avut posibilitatea să se înscrie la concursul ”Ii de ieri și de azi”.

„Susținem tradițiile și costumul național tradițional românesc! Suntem la a II-a ediție a acestui eveniment și nu dorim să ne oprim aici. Trebuie să învățăm pe copii și nepoții ce înseamnă identitatea românească, ceea ce reprezintă ia şi să păstreze această valoare a portului popular şi în viitor! Nimic nu este mai frumos, mai înălțător, decât portul nostru, limba română, credința şi tradițiile acestui popor! Este emoționant să vezi cum cupluri de tineri, în ziua nunții, preferă să meargă la slujba Cununiei înveșmântați în costume populare, „obligând” alaiul nuntașilor să fie la unison cu mirii. S-a ajuns până la statornicirea acestei zile dedicate iei românești, implicit costumului popular – 24 iunie, de Sânziene.”, a declarat Dan NIȚĂ, primarul comunei Miroslava, județul Iași.