Sarbatoare fără artificii, boicot fără precedent la Iași

Foto_Mihai_Chirica

Din pacate, Sărbătorile Iaşului s-au încheiat, aseară, fără tradiţionalul foc de artificii, ceea ce nu s-a intamplat niciodata in ultimii 25 de ani. Decizia de anulare a venit cu doar câteva ore înainte de eveniment. Primăria Iaşi a aflat, ieri, în jurul orei 15,00, că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a retras acordul dat iniţial.

In timp ce primarul Mihai Chirica clameaza ca a fost un sabotaj politic, reprezentanţii ISU Iaşi sustin că, de fapt, a fost eliberat un acord de principiu pentru focul de artificii, dar unele verificări ulterioare au semnalat existenţa unor probleme. In consecinta, Inspectoratul de Poliţie Judeţean nu a emis avizul pirotehnic. Aseara, edilul a declarat ca legea se respecta intocmai dar o sa faca verificarile ce se cuvin pentru ca evenimentul nefast este cusut cu ata rosie.

Cu exact o săptămână în urmă, pe 8 octombrie 2018, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al Județului Iași elibera firmei care urma sa se ocupe de lansarea artificiilor, în baza Legii 126 / 1995, un acord pentru organizarea jocului de artificii în seara zilei de 15 octombrie 2018.
Primarul Mihai Chirica a sustinut raspicat astazi ca lipsa artificiilor a fost un boicot politic fara precedent pentru oras.

Estimarea municipalităţii ieşene era că focul de artificii va costa 18.000 de euro, dar primarul Iaşului a subliniat că, atâta timp cât evenimentul nu a avut loc, suma nu se va plăti.