Şapte persoane reţinute în dosarul contrabandiştilor de deşeuri

Şapte persoane au fost reţinute în dosarul contrabandiştilor de deşeuri, iar procurorii au cerut deja arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.

Peste 40 de percheziţii au făcut poliţiştii şi cei de la DIICOT zilele trecute, în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba şi Sibiu, unde au descoperit tone de gunoaie aduse la noi în ţară ilegal, iar Garda de Mediu a dat amenzi de 100.000 lei şi a închis trei firme.

Zeci de persoane au fost audiate în dosarul penal deschis de oamenii legii care cercetează un grup infracţional specializat în introducerea în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar.

Au fost ridicate telefoane mobile, documente, laptopuri şi diferite sume de bani în euro, lei şi franci.

În urma audierilor, procurorii DIICOT Timişoara au dispus reţinerea pentru 24 de ore a liderilor grupării infracţionale şi persoanelor imediat de sub acestea şi cercetarea în stare de libertate a celorlalte persoane bănuite, în general transportatori.

Din cercetări a rezultat că reţeaua era organizată pe mai multe paliere. Intermediarii, care s-au ocupat de importuri de la firme din străinătate, prin acte false, arătau că materialele pe care le aduceau făceau parte din categoria deşeurilor reciclabile. Din cel de-al doilea palier făceau parte transportatorii. Ei mergeau la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde încărcau gunoaiele, iar ultimul era constituit din administratorii unor societăţi de valorificare şi reciclare a acestora. Ei erau şi cei care ascundeau urmele trasabilităţii mărfurilor. Ce se întâmpla de fapt? Pentru a reduce cheltuielile, firmele străine colectau neselectiv deşeurile şi le trimiteau în România, unde preţul de procesare este de 80 lei pe tonă, unul dintre cele mai mici din Europa. Astfel, s-au obţinut câştiguri financiare importante şi s-a pus în pericol sănătatea populaţiei. Anchetatorii spun că transporturile se făceau noaptea şi la sfârşit de săptămână, când inspectorii de mediu de la frontieră erau liberi. Autorităţile au descoperit 56 de astfel de transporturi care conţineau peste 1.500 de tone de gunoaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *