Șapte familii din Apuseni, prizoniere într-un sat din cauza birocrației. Podul care îi lega de restul lumii a fost distrus

Șapte familii dintr-un cătun din inima Apusenilor sunt izolate de mai mulți ani. Singurul pod care îi lega de restul lumii a fost distrus de o viitură în 2016, iar reconstrucția acestuia s-a lovit de birocrația tipic românească.

Autorizația de construcție ar trebui dată de două Consilii Județene, iar acest lucru durează de mai mult de 7 ani.

Între timp, oamenii își duc acasă mâncarea cu… roaba, cu care trebuie să traverseze o punte îngustă, din lemn.

Podul care lega micul sat de restul lumii a fost luat de ape în urmă cu 7 ani. Consiliul Județean Cluj a alocat, în același an, 300 de mii de lei pentru reparații, însă lucrările nu au mai fost finalizate.

Asta pentru că cele două capete ale podului care traversează Someșul Cald sunt în județe diferite: unul în Cluj, celălalt în Bihor. Și niciunul dintre cele două Consilii Județene, spune primarul, nu a dat autorizație de construcție.

Demersurile pentru reconstruirea podului par să se blocheze între legi, birocrație și neputință.

Localnicii din Ic Ponor pot să ajungă în sat doar pe jos, peste o punte îngustă de lemn. Așa că oamenii, cei mai mulți bătrâni și bolnavi, sunt revoltați.

Localnică: „Nu face nimeni nimic pentru noi. Din 2016 un amărât de pod nu s-a putut face. Pentru ce plătim impozite? Să nu facă nimeni nimic?
Reporter: Și mâncare cum vă procurați?
Localnică: Cu roaba. Să te aprovizionezi cu roaba petru 6 luni?!”

Zilele trecute, cătunul a rămas cu totul rupt de lume, după ce și puntea de lemn a fost luată de viitură. A fost, totuși, reconstruită, cu sprijin din partea primăriei.

Cât despre podul pe care se circula până în 2016, acesta a obținut, după 7 ani, cele două certificate de urbanism, de la Consiliile Județene din Cluj și Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *