Săptămâna viitoare începe vaccinarea cu doza a treia

vaccin

Începând cu 28 septembrie, în România se va administra doza 3 de vaccin anti-Covid persoanelor cu boli cronice, celor de peste 65 de ani, personalului medico-social și din învățământ.

Hotărârea a fost luată astăzi, în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). La întâlnire au luat parte și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele ANMDMR, Robert Ancuceanu.

„Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.”, a anunțat Grupul de comunicare al CNCAV.

A treia doză va fi făcută cu serul de la Pfizer sau Moderna, indiferent de tipul de vaccin făcut anterior, la cel puțin 6 luni după încheierea primei scheme.

Pentru cei imunizați cu Johnson&Johnson nu se va administra doza de rapel.

Pentru a treia doză cetățenii se vor prezenta direct la centrele de vaccinare sau se pot programa online pe platforma națională de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost imunizarea se va face prin intermedul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului