Sansa Iasului. Nemtii de la Volkswagen incep negocierile pentru locatia noii fabrici din Europa de Est

vw

Dupa ce au anuntat anul trecut ca vor sa construiasca o fabrica in Europa de Est, nemtii incep acum negocierile. Cei de la Volkswagen vor investi 1 miliard de euro intr-o fabrica multibrand, in care sa produca peste 350.000 modele pe an de Skoda si Seat. Mai multe tari din Balcani viseaza la investitia germana mai ales ca vor fi create peste 5000 locuri de munca.

Bulgaria, Serbia, Romania sau Turcia erau tarile vizate pentru dezvoltarea uriasei investitii. Specialistii sustin ca Turcia va fi eliminata de pe lista din cauza instabilitatii politice, in timp ce Bulgaria nu are experienta in industria auto precum Romania unde lucreaza peste 230.000 oameni. Serbia este apreciata pentru mana de lucru ieftina insa nu este membra UE.

Romania are atuuri importante pentru a-i convinge pe cei de la VW insa nu dispune de infrastructura. Conform surselor guvernamentale, Iasul era orasul monitorizat de germani pentru aceasta investitie dar capitala Moldovei nu este conectata la autostrada pentru ca „marfa” sa ajunga usor spre centrul Europei.

Platforma industriala de la Fortus sau realizarea unui parc industrial la marginea orasului sunt cele doua solutii ale autoritatilor pentru a atrage investitia straina.