Sanitas a ieșit în stradă după ce guvernul a înghețat salariile

199b9773-d9f7-47e2-b38e-ac70596dd47d

Protest la nivel national, dupa ce guvernul Citu a decis inghetarea salariilor bugetarilor. Angajatii din sanatate au iesit in strada, acuzand ca nu e drept sa li se inghete salariile. Si la Iasi peste 70 de protestatari au iesit in strada, nemultumiti de faptul ca pensiile nu cresc.

Principalele revendicari privesc aplicarea legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, stabilirea sporului de conditii prin raportare la salariul de baza si acordarea stimulentului de risc angajatilor din asistenta sociala.

Iulian Cozianu, director Sanitas Iasi:

Revendicările sunt simple şi, paradoxal, ţin de respectarea legii. Ne dorim ca legea de salarizare să fie respectată şi tranşa prevăzută în lege pentru creşterea salariilor infirmierilor, îngrijitoarelor şi  personalului TESA din sănătate şi asistenţă socială începând din 1 ianuarie a început să fie aplicată. Ne dorim ca sporurile să fie aplicate la salariul de bază avut în plată, nu aşa cum se întâmplă astăzi. Se lucrează cu două salarii: spor calculat la salariul din 2018. Şi nu în ultimul rând, ne dorim ca ceea ce s-a întâmplat cu aplicarea sporurilor, stimulentului de risc, să nu mai fie repetat, iar acesta să fie acordat tuturor angajaţilor din sistemul sanitar şi asistenţă socială, aşa cum este firesc şi legal.

Sindicalistii spun ca refuzul Guvernului de a respecta legea si de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariatilor din sanatate si asistenta sociala reprezinta o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre acestia il depune zilnic la locul de munca, de mai bine de 11 luni.

Mariana Stan, presedinte SANITAS Sf. Spiridon Iasi

Sistemul sanitar este incercat de neaplicarea legii, pentru cel emai defavorizate categorii, personalul de ingrijire, personalul auxiliar sanitar si personalul TESA care trebuiau sa beneficieze incepand cu 1 ianuarie de o crestere a grilei salariale cu aproximativ 25 la suta. S-au blocat salariile la nivelul lui decembrie 2020 si in aceste conditii, infirmiere, ingrijitoare, brancardieri, registratori, statisticieni medicali, TESA, unde sunt functii de economist, referent si categorii de muncitori calificati si necalificati care au cele mai mici salarii, salarii minim pe economie, cu minime sporuri in putine locuri de munca, mare parte dintre ei, intretinatori de familie, nu pot sa beneficieze de aceasta majorare.

Sindicalistii au mai anuntat ca vor picheta si sediile Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Finantelor Publice, Guvernului si Parlamentului Romaniei in perioada in care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

FOTO: aloiasi.ro