Sancțiunile impuse de UE și SUA nu falimentează Rusia

sanctiuni rusia

Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și alți aliați au impus sancțiuni Rusiei pentru a limita fluxurile financiare care sprijină efortul de război al Moscovei. Cu toate acestea, India și alte naţiuni asiatice devin o sursă fundamentală de venituri din petrol pentru Moscova.

India a importat până acum 60 de milioane de barili de petrol rusesc în 2022, faţă de 12 milioane de barili în 2021. Livrările către China și alte state asiatice au crescut în ultimele luni, dar într-o măsură mai mică față de India.

De la începutul războiului din Ucraina, preţurile petrolului au crescut rapid la nivel mondial, ceea ce a oferit rafinăriilor din India şi din alte ţări un stimulent în plus pentru a exploata petrolul pe care Moscova îl oferă cu reduceri de 30-35 de dolari, în comparaţie cu ţiţeiul Brent şi cu alte tipuri de petrol internaţional care se tranzacţionează acum la aproximativ 120 de dolari pe baril.

Uniunea Europeană, principala piaţă pentru combustibilii fosili ai Moscovei, a oprit majoritatea achiziţiilor de petrol până la sfârşitul acestui an.